4 feluri în care iubirea dă greș

Psihoterapeutul Alon Gratch identifică în volumul Dacă dragostea ar putea gândi 7 tipare care ne împiedică să ne găsim dragostea și fericirea. Iată 4 dintre acestea, rezumate de revista Ce se întâmplă doctore? 

 

  

 

1. Iubirea narcisică

Cu toate ca a ne îndrăgosti presupune să ne idealizăm partenerul, în iubirea narci­sică, ruptura dintre această ideali­zare și realitatea celeilalte persoane este de nesusținut. Într-o relație de durată, aceas­tă idealizare reciprocă se do­ve­dește a fi o situație super­ficială, care ascunde o cutie a Pandorei cu resentimente secrete, probleme sexuale sau aventuri extraconjugale. 

2. Iubirea virtuală 

Nestânjenit de realitatea vieții de zi cu zi, în forma sa extre­mă, acest tip de romantism favorizează o fantasmă a perfecțiunii celeilalte per­soa­ne și a relatiei. Dar imediat ce încercăm să aducem această iubire “virtuală” în lumea fizică, edificiul nostru fantastic e dărâmat. 

 

 

3. Dragostea unilaterală 

Cu cât mai indisponibilă este cealaltă persoană, cu atât mai mult o dorim. Dar adevărul este că până și atunci când această dragoste devine reci­procă, de cele mai multe ori, ne pierdem interesul. Reci­pro­ca este parte integrantă a aceluiași tipar. 

4. Dragostea interzisă 

Suntem de fapt atrași de as­pectul riscului și chiar al pe­ricolului creat de obstacolele care ne stau în calea relației. În cele mai multe dintre ca­zuri, tocmai acest element interzis este cel care alimentează pasiu­nea. Așa că, atunci când el este eliminat, dragostea moa­re din interior, în sensul că, fie unul, fie amândoi iubiții se plictisesc sau sunt atrași de alte situații interzise. 

 

Previous

Aikido printre picături

Next

Nevoia de super-eroi

2 Comments

  1. Victor

    Multumesc pentru completare. Sigur, cartea include si o parte semnificativa cu ”antidoturi” pentru tiparele iubirii nefunctionale, cum este si cel oferit de dvs.

  2. Asa o fi. A doua mea carte are ca subiect o poveste de dragoste inceputa de la o simpla discutie pe messenger. SI e o poveste reala. Se numeste Noaptea Destinelor, vezi filmul promo la mine in rubrica de promovare. In fine, nu asta vroiam sa spun. Doream doar sa remarc faptul ca dragostea virtuala se poate traspune cu suuces si in cea fizica daca discutiile intre cei doi nu sunt superficiale. E o lunga discutie aici.
    Mi-a placut placere sa vin aici. Adi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén