Adevărate fenomene editoriale, bestselleruri cu zeci de milioane de exemplare vândute în toată lumea, Acolo unde cântă racii de Delia Owens și După ce am găsit fericirea de Anna Todd sunt romanele care stau la baza unora dintre cele mai așteptate filme ale verii. La doar câteva zile după premiera internațională, cele două ecranizări vor rula și în cinematografele din România, în luna august a acestui an. Iar dacă o lungă perioadă au existat „rivalități” între romane și ecranizările lor și dezbateri pe tema „Cine este mai bun? Filmul sau cartea?”, anul acesta situația se anunță radical diferită. Filmele sunt considerate chiar de regizori ambasadori care pledează în favoarea lecturii cărților, iar scriitorii se implică fără rezerve în transpunerea poveștilor pe marele ecran.

Publicat de Pandora M, parte a Grupului Editorial Trei, Acolo unde cântă racii va avea premiera în cinematografele românești pe 19 august, iar După ce am găsit fericirea, film realizat după romanul cu același nume publicat de Editura Trei, va rula pe marile ecrane începând cu 26 august 2022.

 Acolo unde cântă racii, un thriller hipnotic inspirat dintr-o crimă reală?

Înainte de a-și face spectaculosul debut în beletristică cu romanul Acolo unde cântă racii, Delia Owens era deja autoarea a trei bestselleruri internaționale pe teme științifice, scrise împreună cu fostul ei soț, Mark. Licențiată în zoologie și cu un doctorat în etologie la Universitatea din California, Delia Owens a publicat romanul Acolo unde cântă racii la vârsta de 70 de ani. Thrillerul prezintă povestea lui Kya Clark, o tânără care a crescută singură în mlaștinile din vecinătatea oceanului, din Carolina de Nord. Provenind dintr-o familie numeroasă, Kya este abandonată de mamă, apoi, rând pe rând, frații ei părăsesc coliba din mlaștină și pleacă în lume, lăsând copila de doar 6 ani în grija tatălui alcoolic. Când și acesta își ia lumea în cap, fetița se refugiază în marea familie a naturii. Pescărușii, gâzele, animalele acvatice sunt cele care o însoțesc zi de zi, iar Kya învață lecția iubirii și etica supraviețuirii din ciclurile naturii. Fiecare incursiune în lume este dureroasă. Considerată o sălbăticiune, Fata Mlaștinii este respinsă, desconsiderată, batjocorită de localnicii din Barkley Cove. Însă, doi tineri, Tate Walker și Chase Andrews, remarcă frumusețea neobișnuită a tinerei și fiecare dintre ei va marca viața Kyei. Când cadavrul lui Chase este descoperit într-o pădure, Fata Mlaștinii este prima pe lista suspecților.

Delia Owens susține magistral intriga, iar cititorii nu vor bănui finalul până la ultimele pagini ale cărții. Suspansul a existat însă și în viața reală. Imediat după lansarea cărții, presa americană s-a întrebat dacă nu cumva crima din roman reprezintă transfigurarea artistică a unei crime reale, la care Delia Owens a fost martoră. Aceasta s-a întâmplat pe vremea când scriitoarea se mutase în Zambia împreună cu soțul și fiul ei pentru a studia flora și fauna. În timpul unui documentar despre eforturile familiei Owens de a împiedica braconajul elefanților, echipa de la ABC surprinde momentul când un braconier se prăbușește împușcat. Autoritățile din Zambia l-au anchetat pe soțul și fiul scriitoarei, nu însă și pe aceasta. Delia Owens nu a lămurit niciodată acest aspect.

Este o persoană absolut încântătoare”, spune Olivia Newman, regizoarea filmului. „S-a implicat în fiecare moment de realizare a filmului, a citit fiecare replică din scenariu și ne-am consultat cu ea și când am ales actorii”, mai spune aceasta.  

Taylor Swift a compus cântecul „Carolina” înainte de a fi turnat filmul

Cu 11 premii Grammy în palmares, cântăreața americană Taylor Swift este și o mare amatoare de lectură. Acolo unde cântă racii este una dintre cărțile salepreferate, care a captivat-o în momentul când a descoperit-o, în 2018. Iar după ce a aflat că Reese Witherspoon o va ecraniza, a știut clar că își dorește să fie parte a acestui film. „Acolo unde cântă racii este o carte care pur și simplu m-a absorbit când am citit-o, acum câțiva ani. Și, imediat ce am auzit că este în lucru un film în care joacă incredibila @daisyedgarjones și este produs de sclipitoarea @reesewitherspoon, am știut că vreau să fiu parte din el pe zona muzicală” a scris Taylor Swift pe contul său de Instagram. „Am compus singură cântecul Carolina și l-am rugat pe prietenul meu @aarondessner să fie producător. Am vrut să creez ceva obsedant și eteric, care să se potrivească cu această poveste hipnotică”, mai spune cântăreața.

Taylor Swift a compus cântecul „Carolina” înainte de a fi fost turnat măcar un cadru din film. Însă, fiind un fan declarat al cărții Deliei Owens, a reușit să surprindă esența poveștii lui Kya Clark. Rolul acesteia este interpretat de actrița britanică Daisy Edgar-Jones, care la numai 24 de ani are deja o nominalizare la Bafta pentru rolul din „Oameni normali”.

După ce am găsit fericirea, un film despre latura mai puțin frumoasă a  romantismului

Tradusă în peste 30 de limbi și citită online de mai mult de 1 miliard și jumătate de persoane, Anna Todd, autoarea seriei „After”, este un fenomen literar în sine. Personajele centrale ale seriei sale, Tessa și Hardin, au fost văzute ca o replică modernă a lui Darcy și Elisabeth, din clasicul „Mândrie și prejudecată”.

            După ce am găsit fericirea este cel de-al patrulea volum din seria „After” și constituie sursa inspirației și pentru cea de-a patra ecranizare așteptată să ajungă în cinematografe în luna august. „Fiecare are propriii săi demoni”, spune Tessa în trailerul filmului. „Îi înfrunți și, chiar când crezi că ai câștigat, se dovedește că nu erau demonii tăi…

            Când se părea că relația lor va merge mai departe fără probleme, Tessa înțelege că trecutul lui Hardin este singurul care le poate sabota viitorul. Ce faci când cel mai mare inamic al iubirii tale este ascuns în părțile tenebroase ale sufletului celui pe care-l iubești? Determinată să lupte pentru relația ei, Tessa are totuși o îndoială: există victorie într-o astfel de bătălie sau ceea ce trebuie să jertfească pentru a câștiga este chiar identitatea ei?             Regizat de Castille Landon, filmul îi are în rolurile principale pe tinerii actori Hero Fiennes Tiffin și Josephine Langford. După ce am găsit fericirea aduce mai multă tensiune în relația dintre Tessa și Hardin. Regizoarea Castille Landon a precizat că modul realist în care este analizată iubirea a determinat-o să se alăture producției acestei serii. „Intenția mea a fost să arăt că relațiile romantice nu sunt chiar întotdeauna frumoase”, a scris regizoarea filmului pe Twitter.