Lumea unui borderline, ca şi aceea a unui copil, este împărţită în eroi şi ticăloşi. Rămas copil din punct de vedere emoţional, un borderline nu poate tolera contradicţiile şi ambiguităţile umane; el nu poate reconcilia calităţile bune şi rele ale cuiva într-o înţelegere constantă şi coerentă a acelei persoane. În oricare moment, persoana este fie „bună“, fie „rea“; nu este nimic intermediar, nicio zonă gri.

te-urasc

Nuanţele şi tonurile gradate sunt înţelese cu mare dificultate sau deloc. Iubiţii şi partenerii, mamele şi taţii, fraţii, prietenii şi psihoterapeuţii pot fi idolatrizaţi într-o zi, pentru ca în următoarea să fie complet devalorizaţi şi respinşi.

Când persoana idealizată dezamăgeşte într-un final (aşa cum facem cu toţii mai devreme sau mai târziu), persoana borderline trebuie să-şi restructureze drastic concepţia strictă, inflexibilă. Fie idolul este izgonit în temniţă, fie persoana borderline se izgoneşte pe sine pentru a păstra imaginea „a-toate-bună“ a celuilalt.

Acest tip de comportament, numit „clivaj“, este principalul mecanism de apărare folosit de persoana borderline. Definit tehnic, clivajul este separarea rigidă a gândurilor şi emoţiilor pozitive şi negative despre sine şi ceilalţi; adică, incapacitatea de a sintetiza aceste emoţii. Majoritatea indivizilor pot trăi ambivalenţa şi pot percepe două stări emoţionale contradictorii în acelaşi timp; persoanele borderline pendulează, în mod tipic, înainte şi înapoi, fără a fi deloc conştiente de o stare emoţională atunci când sunt scufundate în alta.

Clivajul creează o cale de scăpare din anxietate: în mod obişnuit, persoana borderline percepe o relaţie sau un prieten apropiat (să-i spunem Joe) ca pe doi oameni diferiţi, în momente diferite. Într-o zi îl poate admira fără rezerve pe Joe cel bun, percepându-l ca fiind în totalitate bun; aspectele lui negative nu există; ele au fost epurate şi atribuite lui Joe cel rău. În alte zile, îl poate dispreţui total şi fără nicio remuşcare pe Joe cel rău, mâniindu-se paroxistic pe răutatea acestuia fără nicio mustrare de conştiinţă — pentru că acum aspectele lui pozitive sunt cele care nu există; el îi merită cu prisosinţă mânia.


Fragment din Te urăsc – Nu mă părăsi. Înțelegerea personalității borderline, de Jerold J. Kreisman și Hal Straus

Declanşat cu intenţia de a proteja persoana borderline de un baraj de emoţii şi imagini contradictorii — şi de anxietatea încercării de a reconcilia acele imagini —, mecanismul clivajului are deseori, în mod ironic, efectul contrar: rosăturile din ţesătura personalităţii se sfâşie complet; sentimentul propriei identităţi şi al identităţii celorlalţi fluctuează încă mai dramatic şi frecvent.