Puțin divertisment. De duminică.

  

Deși nu ne putem lăuda cu thrillere psihologice în genul lui Hitchcock sau cu scenarii haioase cu ”nași” trecuți pe la ”shrink”-ul lor, tot am găsit cinci psihologi/psihiatri distribuiți în filme românești. (Aștept, se înțelege, și completările voastre!)

 

5. Ada Condeescu – Eu când vreau să fluier, fluier (2010). Tânăra actriță (21 de ani) o joacă pe studenta de la psihologie/asistență socială care vine să facă practică în închisoarea unde-l găsește pe impulsviul Silviu, care nu doar că o bruschează, dar o vrea și de nevastă când va fi să iasă de după gratii.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=woP1nxKMwq0] 

  

4. Dorotheea Petre – E mai bine așa (2010), coproducție italo-română. Psihiatrul Marco suferă după moartea soției și încearcă să încheie doliul reîntorcându-se la mai vechiul său loc de muncă de la Spitalul Psihiatric Judiciar din Timișoara. Aici se îndrăgostește de Laura (Dorotheea Petre), care practica meloterapia.

Sursă: cinemagia.ro

Vezi trailerul aici

3. Ștefan IordacheCiuleandra (1985). Regretatul actor îl joacă pe psihiatrul Aioanei care îl primește, prin intervenții ”de sus”, pe fiul de ministru care a comis o crimă din gelozie și care ar trebui să simuleze nebunia, pentru a scăpa de pedeapsă . Adaptarea lui Rebreanu este semnată de Sergiu Nicolaescu, o surpriză plăcută din partea unui regizor specializat pe bătălii și revanșe.

Vezi trailerul aici

     

2. Maia MorgensternBalanța (1991). Încă o adaptare (după Băieșu de data asta) în care Nela, absolventă de psihologie la Paris și fiică de securist, se autoexilează ”în provincie”, adică la o școală din Copșa Mică, unde, printre altele, încearcă să salveze dintr-o familie mizeră un puști supradotat.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Xl2UEEMjmaU&feature=related] 

1. Marcel Iureș – În derivă (2010). În iarnă debutează un inedit serial făcut de HBO-ul din Europa Centrală în care fiecare episod prezintă câte o ședință condusă de psihiatrul interpretat de Marcel Iureș, dar și ședințele acestuia de supervizare. Interesant, nu?