Românul nu se gândește decât la dietă, este escapist în lecturile sale fantasy și nu vrea decât sfaturi filosofico-ortodoxe. Cam asta reiese dintr-un reportaj haios publicat de ziarul ”Gândul”:

Sub tricoul larg, între piele şi betelia pantalonului, Mihaela Rădulescu şi Gheorghe Mencinicopschi, Dan Puric şi Umberto Eco îşi dispută un loc mai bun. Autorii sunt printre cei mai citiţi din România şi, totodată, cei mai furaţi din librării.


Unii dintre românii iubitori de lectură îşi doresc aşa de mult o carte încât, câteodată, se întâmplă să plece cu ea acasă, fără s-o plătească. Dau vina pe bani, dacă sunt tineri, sau pe uitare, dacă sunt pensionari. De cele mai multe ori însă scapă c-o mustrare, spun librarii, dar se întâmplă, “în funcţie de caz”, să se ajungă şi la poliţie.

Atât de mult preţ pun unii pe sfaturile în materie de nutriţie ale lui Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, încât sunt în stare să le ia gratis, cu vânzătoarea înfuriată pe urmele lor. La numărătoarea furturilor din reţeaua magazinelor Diverta, “Şi noi ce mai mâncăm?”, a lui Mencinicopschi, e sus pe podium, în poziţia de lider, cu 104 exemplare furate în perioada septembrie 2009 – aprilie 2010.

Pe urmele ei, “Lună Nouă”, al doilea roman din saga Amurg, al lui Stephenie Meyer, care are reputaţia că i-a făcut pe adolescenţi să nu mai aibă ochi doar pentru laptop şi i-a convertit la lectură. Şi se pare că şi la furt, pentru că 102 de exemplare au dispărut de la Diverta în amintita perioada. La distanţă de vreo două cărţi, se află “Manualul de stil” al Danei Budeanu, semn că, nici pe timp de criză, cochetăria n-a murit în România.

Din “Întrebări şi teste pentru obţinerea permisului” s-au volatilizat din magazine 82 de bucăţi, din “Medicamente explicate pentru pacient şi familie”, 73, iar din “Engleza fără profesor”, 70. Nici DEX-ul n-a scăpat nefurat, hoţii având ac de coperţile lui cât e el de mare: 65 de exemplare lipsesc în mod misterios.

Topul 10 al cărţilor furate din Diverta e completat de “Cine suntem?“, a lui Dan Puric, 65 de volume dispărute, de “Fetele bune ajung în Rai, fetele rele unde vor”, a lui Ute Ehrhardt, şi încheiat cu graţie de diva Mihaela Rădulescu, de la care fanii s-au zbătut să fure “Nişte răspunsuri”. Vreo 53.

Citește continuarea în ziarul Gândul.