E simpatic titlul dat de Jurnalul Național scurtei cronici la volumul lui Albert Ellis care ne învață cum să trăim alături nevrotici. Într-adevăr, e nevoie de un car de răbdare (și cu sine, și cu ceilalți).
Un volum despre nevrotici? De ce nu… “Cum să trăim alături de un «nevrotic» acasă şi la locul de muncă” este o carte apărută în colecţia “Psihologie practică” (Editura Trei) şi îşi propune să ne înveţe… exact ce scrie în titlu.
Într-o lume ideală, oamenii alături de care trăim şi muncim – iubiţii şi soţii, părinţii, fraţii şi surorile şi copiii noştri, prietenii şi colegii şi şefii – ar fi fiinţe umane atente, grijulii, stabile, de încredere, raţionale, a căror companie este întotdeauna o plăcere. Dar adevărul este că, în lumea reală, mulţi dintre noi suntem nevoiţi să ne confruntăm cu oameni dificili, care ne pun răbdarea la încercare.
Deseori, partenerii sau şefii noştri au un comportament nevrotic, caracterizat de emoţii exagerate cum ar fi depresia, anxietatea, disperarea, ruşinea sau ostilitatea. În cartea de faţă, celebrul psihoterapeut Albert Ellis ne oferă un ghid pentru a reuşi să trăim cu un nevrotic dacă nu ne putem despărţi de el sau nu-l convingem să facă o psihoterapie, evitând să fim aduşi la limita disperării.
Citind, puteţi afla
- cum să-i ajutaţi pe oamenii cu tulburări emoţionale să descopere de ce se comportă într-un anumit fel,
- care este cea mai bună cale de a da un sfat, de a susţine şi de a încuraja,
- cum să faceţi faţă furiei, frustrării şi resentimentului,
- cum să vă păstraţi calmul şi să vă controlaţi emoţiile.
“Cum apar tulburările emoţionale”, “Cum să recunoaştem o persoană cu tulburări emoţionale”, “Cum să ajutăm un nevrotic să-şi depăşească tulburarea”, dar şi “Cum să trăim cu noi înşine, deşi nu am reuşit să ajutăm un nevrotic” sunt tot atâtea capitole ale cărţii, care oferă indicii cu privire la conţinut.
Albert Ellis este considerat unul dintre psihologii cu cea mai mare influenţă din lume. A fost un eminent profesor de psihoterapie, fondatorul terapiei comportamentale raţional-emotive, iniţiatorul terapiei cognitiv-comportamentale moderne şi autorul a numeroase cărţi, printre care și “A Guide to Rational Living”.
(recenzie apărută în Jurnalul Național)
Leave a Reply