De ce stau adolescenţii în pat jumătate din zi? Sunt pur şi simplu leneşi?
Oricine are un adolescent sau îşi aminteşte cum era în adolescenţă va şti că lor le place să stea în pat mult peste timpul normal de trezire. De asemenea, le place şi să stea treji mult peste orice oră normală de culcare. Lăsaţi în voia lor, adesea nu se vor culca decât pe la 4 dimineaţa şi vor dormi până după prânz. E oare numai îndărătnicie şi rebeliune? Sau există un motiv întemeiat pentru astfel de orar antisocial?
Ceasul tău biologic
Toată lumea are un ceas intern — sau „ceas biologic“ — ce reglează ciclurile naturale ale corpului. Acest tipar de activităţi zilnice din corpul tău este numit „ritm circadian“. Ritmul circadian determină, de pildă, când eşti cel mai activ, când te simţi obosit şi aşa mai departe. Cei mai mulţi dintre noi nu suntem capabili să lucrăm în sincronicitate absolută cu ritmurile noastre circadiene, căci suntem siliţi de convenţii şi de nevoile financiare să ne ducem la muncă la orele pe care angajatorii noştri le aleg, să ne trezim copiii şi să-i trimitem la şcoală, să hrănim bebeluşii flămânzi sau să ne pregătim pentru livrări şi întâlniri. Joacă tu şapte ore în şir Fatal Fantasy 9 peste noapte, şi ziua nu mai arată prea bine.
Ceasul biologic al adolescenţilor
Mary Carskadon, profesor de comportament uman la Universitatea Brown, SUA, a întreprins ample cercetări ale ritmurilor circadiene la copii şi la adolescenţi. Descoperirile ei adeveresc ceea ce orice adolescent ar fi putut să-ţi spună — că într-adevăr ei nu se pot trezi la 7 dimineaţa şi să funcţioneze normal.
La pubertate, creierul trece prin multe schimbări, inclusiv shimbări ale ceasului biologic. Acest lucru îi înzestrează pentru viaţa de adolescenţi, îngăduindu-le să stea până târziu la petreceri şi spectacole şi să doarmă, cu toate alarmele deşteptătoarelor sau strigătele părinţilor, până la prânz sau mai târziu. Din nefericire, după cum subliniază Carskadon, nu-i înzestrează şi pentru şcoala sau colegiul care începe la 8–8,30 dimineaţa.
Carskadon a arătat că, şi dacă se duc la culcare mai devreme, adolescenţii nu adorm. Deşteptarea de dimineaţă pentru şcoală înseamnă să sunt privaţi de somn în timpul săptămânii şi disperaţi să recupereze în weekend — de aceea stau în pat până după amiaza. Adolescenţii au nevoie de 9,45 ore de somn şi, în general, nu pot adormi înainte de 11 seara — pur şi simplu nu e cu putinţă să doarmă cât au nevoie şi să ajungă la şcoală la timp. Studiile cercetătoarei au arătat că nepotrivirea dintre ziua de şcoală şi trebuinţele biologice ale adolescenţilor au multe efecte negative, inclusiv randamentul scăzut la studii şi rezultatele slabe. Carskadon crede că programul de şcoală ar trebui să fie regândit, adaptat ritmurilor biologice diferite ale adolescenţilor, însă dezordinea pe care ar provoca o tuturor celorlalţi face improbabilă o asemenea schimbare.
Bolnav de somn?
Somnul insuficient poate conduce, de asemenea, la tulburări psihiatrice, inclusiv depresie. Psihologa Jane Ansell a descoperit că în jur de 50% dintre adolescenţii scoţieni sunt privaţi de somn. Unii au fost greşit diagnosticaţi cu deficit de atenţie, hiperactivitate hiperkinetică (ADHD) şi alte probleme psihologice — când ei nu aveau nevoie decât de mai mult somn.
Fragment din cartea În 15 minute psiholog de Anne Rooney
Decalajul de fus social
Unii adolescenţi trec printr-o schimbare şi mai dificilă şi au de suferit o formă mai severă a acestei disjuncţii dintre viaţa normală şi ceasul biologic, numită faza de somn întârziat. Dacă tulburarea începe în adolescenţă, de regulă dispare la sfârşitul adolescenţei, dar dacă începe în copilărie, se continuă pe toată durata vieţii. Aceasta afectează 0,15% dintre adulţi.
Pentru cei suferinzi e ca un permanent rău din pricina decalajului de fus orar, de aceea a fost numit „decalajul de fus social“. Poate fi uneori corectat cu medicamente sau prin terapie atentă, de lungă durată, cu lămpi ce imită lumina zilei şi schimbări structurate ale orelor de culcare. Mulţi oameni cu întârziere a ritmului circadian sunt consideraţi leneşi, antisociali sau lipsiţi de puterea voinţei — şi nu doar ca adolescenţi. Unii reuşesc să se descurce la slujbe la care e necesar să lucreze noaptea.
Leave a Reply