„First Lady of Communication” în SUA, dr. Lillian Glass, a identificat nu mai puțin de 30 de tipologii de oameni toxici, prezentate în cartea sa, 10 căi de a face față persoanelor care îți fac rău. Când te confrunți cu oameni toxici, publicată la Editura Trei. Renumită pentru crearea și introducerea acestui termen în limbajul uzual, autoarea spune că a înțeles, stând de vorbă cu clienții săi sau cu publicul de la conferințe și seminarii că, de cele mai multe ori, interacțiunile cu ceilalți reprezintă cea mai mare sursă de stres din viețile lor. „Ca specialist în comunicare, am petrecut mii de ore ascultând sute de oameni, cu vârste cuprinse între 4 și 87 de ani, care mi-au vorbit despre ce anume îi face nefericiți. Am descoperit că motivul numărul unu al nefericirii, pentru clienții mei, era acela că anumite persoane toxice le făceau viața un calvar. Poate că filosoful Sartre a avut dreptate atunci când a spus că ”. În urma cercetărilor și a mărturiilor adunate, ea a adunat o serie de informații concretizate în teste și exerciții prin care pot fi identificate aceste tipologii, propunând totodată și soluții pentru combaterea unor comportamente nocive din partea celorlalți. Astfel, cititorii vor găsi în cartea „10 căi de a face față persoanelor care îți fac rău. Când te confrunți cu oameni toxici”:
- 1 test de identificare a ceea ce poate însemna o persoană toxică, pe baza a 4 tipuri de simptome resimțite în prezența ei:
– Emoționale – Comportamentale – Fizice – De comunicare
- 1 exercițiu, „Cine este toxic pentru mine?”, pornind de la o listă de 5 bărbați și 5 femei din viața fiecăruia cu comportamente dificile și caracteristicile negative pe care le au în comun.
- O listă cu 30 de tipuri de persoane toxice
- 10 tehnici pentru gestionarea relației cu oamenii toxici
- Tehnici de folosit pentru fiecare tipologie în parte
În plus, Lillian Glass vorbește și despre gestionarea furiei și a durerii generate de o relație toxică și consecințele interacțiunii cu persoane toxice – manifestări psihosomatice și boală. „Dacă ținem înăuntru furia, durerea și umilința și nu le exprimăm față de ceilalți, riscăm să ajungem la probleme fizice serioase”, precizează autoarea care dedică un capitol acestei tematici, susținut de exemple și mărturii ale oamenilor pe care dr.
Leave a Reply