Simți că actualul serviciu nu-ți mai aduce nicio satisfacție? Ai niște talente pe care ai vrea să ți le valorifici mai bine? Presărată cu exemple, chestionare și exerciții, cartea coach-ului francez Marion de La Forest Divonne – “Reinventează-ți viața profesională” – te poartă prin toate etapele schimbării unei profesii – de la conștientizarea importanței reinventării profesionale, până la analiza tendințelor viitoare de pe piața muncii și a resurselor financiare de pe care le impune această tranformare.
Fragment din ultima carte apărută în colectia Psihologie Practică: Reinventează-ți viața profesională. Ghid practic pentru generația Y
Scoateți la lumină nestemata ascunsă în voi
„E timpul să aprindem iarăși stelele“ Guillaume Apollinaire
Gata, am ajuns în miezul chestiunii. Îmi dau seama cât de tare vă grăbiți să găsiți răspunsuri la întrebările voastre. Reinventarea este o adevărată călătorie inițiatică și, pentru mine, redescoperirea de sine a fost unul dintre momentele cele mai exaltante pe care mi-a fost dat să le trăiesc în ultimii ani. Dorința mea
este ca următoarele pagini să vă permită să vă descoperiți pe voi înșivă pentru a concepe apoi un plan profesional în concordanță cu cele mai profunde aspirații ale voastre.
CONCENTRAȚI‑VĂ PE CEEA CE DORIȚI SĂ FIȚI
Când nu ne simțim în largul nostru din punct de vedere profesional, avem un fel de reflex psiho-morfologic extrem de dezagreabil (și relativ incontrolabil) care ne face să ne închidem ca o scoică. Ne pierdem o mare parte din ceea ce constituie strălucirea, vivacitatea noastră, pentru că ne dispare pasiunea, entuziasmul, ceea ce ne făcea să vibrăm. Și cum luăm cu noi acasă problemele și resentimentele profesionale, la un moment dat, lucrul ăsta începe să se răsfrângă asupra celorlalte aspecte personale.
➧Descoperiți ce vă face să străluciți
Îmi amintesc perfect de o conversație cu soțul meu chiar înainte de reconversia mea, în legătură cu fosta mea slujbă. La sfârșitul ei m-am ales cu un: „Ascultă, ori renunți la slujbă și găsești ceva care să‑ți placă, ori o păstrezi în continuare, însă atunci nu te mai vaiți!“ Practic și eficace. Pe moment, am resimțit observația lui ca pe un duș rece, pentru că nu-mi dădusem seama că mă lamentam o mare parte din timp. Da, într-adevăr, gândindu-mă mai bine, am recunoscut că ruminam neîncetat chestiunile privitoare la serviciu și la relația cu șefa mea, șezând totodată cuminte pe canapea. Cu atât mai straniu cu cât „de obicei“ eram o cu totul altă persoană: optimistă, entuziastă și pozitivă. În cele din urmă, comentariul soțului meu a avut efectul scontat dându-mi impulsul de a reconsidera chestiunea și trimițându-mă îndărăt la responsabilitatea față de mine însămi. Ceea ce mi-a dat în sfârșit elanul necesar pentru a trece la acțiune. Eterne mulțumiri!
O prietenă mi-a povestit într-o zi o istorioară tradițională a indienilor Cherokee, care ilustrează destul de limpede această idee. Este povestea unui bătrân care vrea să-și învețe nepotul ce înseamnă viața. El îi spune că în fiecare dintre noi se dă o luptă interioară între doi lupi. Primul lup reprezintă furia, invidia, autocompătimirea, culpabilitatea, orgoliul și egoismul. Al doilea lup e radios: el reprezintă iubirea, speranța, bunăvoința, amabilitatea și seninătatea. Nepotul meditează un timp asupra spuselor bunicului, întrebându-l apoi: „Și care lup câștigă?“ „Cel pe care îl hrănești“, îi răspunde acesta.
Într-adevăr, trebuie să ne imaginăm mintea ca pe un bol în care se mișcă cu viteză zeci de gânduri, unele pozitive, altele neutre, altele de-a dreptul negative. Când ne aflăm într-o situație în care nimic nu merge cum trebuie, hrănim la maximum vocea mâniei, a culpabilității, a autocompătimirii. Știți, acea faimoasă voce care ne șoptește: „De ce reușesc toți în afară de mine?… Dar nu se poate, sunt o adevărată nulitate!… Sunt prea împrăștiat, nu sunt suficient de rapid și alte asemenea aiureli…“ De cele mai multe ori, asta nu îmbunătățește cu nimic situația. În schimb, dacă reușim să împingem tot acest morman distructiv mai la fund, lăsăm un pic de loc liber pentru acea mică voce luminoasă care se poate atunci fofila și începe să câștige teren. Dacă o mai și hrănim pe deasupra, ea se va dezvolta de-a dreptul și le va detrona pe toate celelalte. De fapt, este o chestiune de proporții. Când alegem să schimbăm tonul dialogului interior și să ne spunem lucruri plăcute, viața capătă o altă savoare. Vibrăm într-un mod pozitiv, ne reacordăm la vechea noastră personalitate și modificăm legătura cu noi înșine și cu ceilalți oameni.
Dacă ați văzut filmul Mănâncă, roagă‑te, iubește, poate vă amintiți de momentul în care Liz, eroina americană incarnată de Julia Roberts, se întoarce la Ketut, șamanul balinez care-i prezisese cu un an înainte că viața sa se va schimba total. În aceste douăsprezece luni ea plecase efectiv într-o căutare de sine prin intermediul unei călătorii inițiatice în Italia, în India și în Bali, din care revine complet transformată. Ketut are atunci acele cuvinte pline de tandrețe și adevăr, în engleza sa greoaie: „Ultima dată, prea multe griji, prea supărată. Ultima dată tu părut bătrână tristă. Acum tu frumoasă. De ce?“
Pentru că atunci când facem ceva ca să ne simțim bine la interior, se vede și la exterior. Da, știu că sună a publicitate pentru iaurt, dar e adevărat. Sunt sigură că toți cunoaștem anumite persoane luminoase, care ne inspiră pentru că radiază în jurul lor ceva neobișnuit și fascinant totodată. Este exact ceea ce vreau să vă ajut să (re)găsiți în voi. Iată, vă propun un exercițiu care să vă permită să vă concentrați din nou asupra a ceea ce doriți să fiți.
PRACTIC
Aprindeți iarăși stelele
Acest exercițiu se bazează pe bestsellerul autoarei și coach-ului Christine Lewicki Wake up! 4 principes fondamentaux pour arrêter de vivre sa vie à moitié endormi (Trezește-te!
4 principii fundamentale pentru a nu-ți mai trăi viața pe jumătate adormit) (Eyrolles, 2014).
> Etapa 1
Pentru început, faceți o listă cu atributele pe care ați dori să le întrebuințați când vorbiți despre voi sau pe care v-ar plăcea să le folosească cei din jurul vostru (prietenii, partenerul de viață, colegii, familia, cunoștințele etc.) pentru a vă descrie. Pot fi calități prezente deja în centrul vieții voastre, dar și calități pe care sunteți conștienți că le posedați, dar pe care v-ați dori să le dezvoltați mai mult sau să le dezvăluiți celorlalți. Nu vă bateți prea tare capul, recomand spontaneitatea! Ah, am uitat să vă spun: ignorați vocea aceea negativă cât timp reflectați!
De exemplu, pe lista mea există, printre altele: „veselă, amuzantă, perseverentă, autentică, activă, curioasă, binevoitoare, receptivă, antrenantă, plină de viață“.
Și, vă previn, pentru a reaprinde stelele trebuie să căutați ce e mai luminos în voi. Să vă descotorosiți de falsa modestie, deoarece autodepreciindu-vă și fixându-vă limite hrăniți lupul „posac“.
> Etapa 2
Alegeți apoi trei cuvinte de pe această listă care în opinia voastră vă descriu cel mai bine, cu care simțiți că rezonați cu adevărat. Cele care vă entuziasmează cel mai tare, care fac să vă bată inima mai repede. Acele cuvinte sunt ale voastre, de păstrat în caseta cu gânduri pozitive. De fiecare dată când vă gândiți la ele (ca la o mantră) partea luminoasă din voi câștigă teren. Personal, eu am ales: „perseverentă, plină de viață și inspiratoare“.
> Etapa 3
Pentru fiecare dintre aceste adjective, scrieți alături două-trei fraze, explicând de ce acest cuvânt vi se potrivește. De ce l-ați ales pe acesta și nu pe un altul? Scopul este acela de a verbaliza sensul pe care i-l dați și de a revela astfel structura care vă conferă unicitate.
Eu am ales cuvântul „inspiratoare“ deoarece îmi doresc foarte tare să pot împărtăși altor oameni anumite situații și experiențe proprii, transpunând în cuvinte trăirile mele cele mai profunde pentru a le stimula dorința de a-și clădi propriul drum, indiferent prin ce mijloace: coaching individual, diverse formări, cărți sau întâlniri. Și îmi place că în clipa în care reușesc să formulez ceea ce simt, oamenii îmi spun: „Păi, nici nu mă gândisem la aspectul ăsta, mă faci să‑mi doresc să‑l aprofundez!“ Atunci sunt cu adevărat fericită.
„Plină de viață“, pentru că îmi place să insuflu oamenilor creativitate, veselie și surpriză în viața de zi cu zi. Cred că viața este o aventură fabuloasă și îmi doresc ca fiecare compartiment al ei, fiecare moment trăit, să fie excepțional. După mine, asta dă savoare vieții.
În fine, „perseverentă“, pentru că am voința de a atinge toate obiectivele propuse. Unul dintre formatorii mei mi-a spus odată că eram în stare să fac orice mi-aș fi propus. De ajutor îmi este și convingerea intimă că obstacolele care îmi blochează eventual drumul nu sunt deloc întâmplătoare. Ele au menirea să mă învețe unele lucruri despre mine însămi și să-mi dezvolte curiozitatea. Ador această dimensiune de depășire personală pentru că mă provoacă subtil să înțeleg că viața îmi mai rezervă multe alte surprize!
> Etapa 4
Acum vă invit să vă concentrați asupra următoarelor
întrebări:
• Ce anume ar deveni posibil dacă aș pune aceste trei cuvinte în centrul vieții mele?
• Ce anume aș putea face diferit începând chiar de mâine?
(Gândiți-vă la un lucru, oricât de mic ar fi el!)
Experimentând pe zi ce trece acest triptic de cuvinte care vă caracterizează, readuceți ceva din voi înșivă în centrul vieții voastre. Este ca și cum ați urca pe scenă. Aveți trac, neîndoios, pentru că vă expuneți, vă gândiți la privirile celorlalți, ieșiți din zona de confort. Dar realitatea este că atunci când îndrăzniți să
vă arătați așa cum sunteți, scoateți la lumină cea mai prețioasă comoară a voastră, unicitatea. Și cel mai minunat mod de a reuși să vă schimbați constă nu în a afla ce vă doriți să faceți, ci în a descoperi cine vă doriți să deveniți în următoarea etapă a vieții voastre profesionale și, în primul rând, cum vă doriți să străluciți.
Leave a Reply