Cum ar arăta o lume fără povești, un loc în care magia cuvintelor este interzisă, răpindu-le oamenilor posibilitatea să viseze? Scriitoarea de numai 17 ani, Ana Dragomir, face acest exercițiu de imaginație în romanul Timpul posibilităților publicat de Editura Pandora M, parte a Grupului Editorial Trei, în colecția Literati. Cartea pentru copii între 9 și 12 ani, dar care poate fi citită cu plăcere de întreaga familie, este o poveste despre iubire, prietenie, magie și puterea uimitoare a cuvântului scris. Este o carte care are puterea să trezească dragostea pentru lectură în orice copil!

Cu ilustrații sugestive care completează perfect narațiunea, create de  artistul vizual Sidonia Călin, romanul îi poartă pe micii cititori într-un ținut îndepărtat, în timpul magic al poveștilor. Acolo o vor cunoaște pe Miranda, fata cu părul de culoarea focului, care are curajul să se împotrivească hotărârii drastice a regelui Leo de a interzice poveștile. Cu aliați pe măsura ei, tânăra creează o adevărată frăție, care luptă pentru salvarea basmelor de la uitare.

Aventura fantastică în care pornesc cu toții va scoate la lumină taine nebănuite din trecutul regelui Leo, dar și adevăruri ascunse despre eroina poveștii. Încleștarea între forțele binelui și potrivnicii lor este pe viață și pe moarte, pentru că regele a hotărât pedeapsa capitală pentru cei care-i calcă cuvântul. Bibliotecile sunt închise, cărțile interzise și arse pe tot cuprinsul regatului. Copiii merg la culcare fără povești. Trecutul nu mai există, pentru că nu are cine să-l povestească. Nici viitorul, fiindcă nimeni nu-l mai poate imagina. Miranda și curajoșii ei prieteni – la care se adaugă un aliat neașteptat – decid că trebuie să își asume toate riscurile ca să salveze poveștile. Una dintre acestea va avea un efect total neașteptat chiar asupra regelui Leo…

                                               „Fiecare dintre noi e o poveste…”

            O frumoasă și profundă metaforă a ceea ce reprezintă literatura în viața oamenilor, Timpul posibilităților trezește interesul micilor cititori atât prin narațiunea cu răsturnări neașteptate de situații, cât și prin structura complexă a cărții. În prolog, se dezvăluie un episod din tinerețea regelui Leo, pe vremea când trăia o frumoasă poveste de dragoste cu Susannah, mama Mirandei. Însă, în primul capitol, regele iubitor al cuvântului scris, cel care trăia „în timpul posibilităților, în splendoarea lumii” este, peste ani, total schimbat. La inima lui pare să nu mai ajungă nimeni, nici chiar fiul lui, Nicholas. Cu sufletul prizonier al unei mari dureri, regele a interzis poveștile, considerându-le dușmani de moarte. În scenă apar noi personaje, care se alătură frăției care luptă pentru existența basmelor. Între acestea, creatorii de povești (Vulturul, Lilianna Albertine) sunt adevărați eroi, personaje cheie în economia romanului. În narațiune sunt inserate și câteva basme culese de Miranda, spre încântarea celor mai mici dintre cititori. Finalul romanului dezvăluie secretul transformării radicale a regelui Leo, motivul urii pentru roadele imaginației și rezervă cititorilor și o altă surpriză.

            Romanul Anei Dragomir surprinde prin semnificațiile bogate pe care tânăra scriitoare le atribuie poveștilor. Acestea sunt sinonime cu speranța și vindecarea, sunt memoria lumii și sensul ei. Poveștile ne deschid perspectiva de a vedea multiplele posibilități și darurile lumii, ne ajută să avem dorințe și visuri îndrăznețe. „Poveștile înseamnă viață”, spune unul dintre personajele cărții. Mai mult, „fiecare dintre noi e o poveste, tot ce vezi în jurul tău e o poveste, așa că poveștile nu vor putea fi niciodată, dar niciodată, interzise, pot fi doar pierdute, cu timpul, uitate. Și povești noi vor tot apărea… Totul este o mare poveste, iar micile basme lucrează laolaltă ca să creeze o cultură, o societate, o identitate care ne spune cine am fost, cine suntem și cine putem deveni”.

            În opinia autoarei, poveștile deschid larg porțile unui timp al tuturor posibilităților, ne vorbesc despre „splendoarea lumii” și, mai ales, ne îndeamnă să ne facem visuri și să le urmăm. „Prindeți-vă visurile și țineți-le strâns. Să nu le dați drumul vreodată. Orice este posibil dacă ai destulă încredere”, îndeamnă autoarea prin vocea unuia dintre personajele cărții.

 Romanul  Timpul posibilităților de Ana Dragomir va fi lansat oficial vineri, 4 octombrie 2024, ora 18.30 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu și este disponibil pentru comandă pe site-ul Editurii Trei.

https://www.edituratrei.ro/carte/timpul-posibilitatilor/13560/