BUCUREȘTI (Cărturești Verona, ora 19.00): Când mama nu te vededepresia perinatală și urmările ei / Psihiatru și psihoterapeut: Dr. Simona Radu
Carte recomandată: Când mama e absentă – Hélène Romano
Simona Radu este medic psihiatru, psihoterapeut și filozof.

A făcut studii de medicină în România și Franța unde și-a descoperit interesul pentru “funcționarea” minții omenești și a continuat această explorare la St. George’s Medical School din Londra și Oxford School of Psychiatry.

Colaborările sale includ prezentări la Ensight SRL, CEO Clubs Romania, Cărturești, ARTCUB, Editura TREI.

Comunicarea medic-pacient este un subiect pe care l-a abordat deseori atât în prezentări cât și în cadrul cursurilor de comunicare organizate de Hospice Casa Speranței, atât la nivel național cât și regional.

***

TIMIȘOARA (Cărturești Operei, ora 19.00): Ce se ascunde în spatele epuizării emoționale a femeii / Psihoterapeut: Ancuța Coman-Boldișteanu
Carte recomandată: Vindecarea epuizării emoționale a femeii – Nancy Colier

Descriere eveniment: Într-o lume care abundă în tehnici de grijă de sine și invitație la prioritizare a propriilor nevoi, paradoxal, pare că femeile sunt din ce în ce mai epuizate fizic și emoțional, cu tot mai multe liste de făcut și cu tot mai multe roluri de îndeplinit.
Ce se ascunde în spatele acestui aparent neobositor “a face”?
Care este mecanismul care întreține această goană și ce putem face pentru a învăța să îl gestionăm? Pentru a trece noi la cârmă.
La aceste întrebări te invit să răspundem în cadrul Săptămânii PSI.

Ancuța Coman-Boldișteanu este psihoterapeut autonom și fondator al proiectului “Emoții în farfurie” și a clinicii de psihoterapie “Clarity Hub”, având o formare în terapia sistemică de familie și de cuplu și alte trei specializări în terapia traumei, a atașamentului și în terapie relațională.

Este autoarea cărții publicate la Editura Trei, “Emoții în farfurie. Cum să faci pace cu tine și cu farfuria ta” și a instrumentului terapeutic “Emoții în farfurie. De ce mănânci când mănânci?”, ambele menite să îi ajute pe oameni în explorarea relației cu mâncarea și cu propriul corp.

Consideră că orice schimbare începe din interior spre exterior, din disponibilitatea noastră de a ne cunoaște ca ființe emoționale și de a lucra la noi, acestea fiind și unele dintre principiile pe care se bazează în lucrul său cu clienții.

***

BRAȘOV (Cărturești Piața Sfatului, ora 19.00): Presiunea de a fi perfect. Provocări psihologice și soluții pentru tineri / Conferențiar: Daniela Popa
Cărți recomandate: Capcana perfecțiunii – Thomas Curran; Perfecționismul în copilărie și adolescență – Gordon L. Flet, Paul L. Hewitt

Descriere eveniment: Vă invităm să explorăm împreună impactul perfecționismului asupra copiilor și adolescenților, provocările psihologice pe care tinerii le întâmpină în încercarea de a atinge standarde uneori prea înalte și despre riscurile emoționale și comportamentale asociate. De asemenea, vom descoperi strategii eficiente de sprijin și intervenție, menite să ajute tinerii să dezvolte o atitudine sănătoasă și realistă față de succes și eșec. Haideți să învățăm împreună cum putem susține un echilibru emoțional și mental!

Daniela Popa este conferențiar și formator

***

PIATRA NEAMȚ (Cărtureşti Shopping City, ora 19.00): Rădăcini și aripi: Învățând să creștem împreună / Psihoterapeută: Iuliana Marin / Moderator: Sînziana Burcea, psihoterapeută
Carte recomandată: Cum să crești un copil sigur de sine – Kent Hoffman, Glen Cooper, Bert Powell

Iuliana Marin este terapeut de dezvoltare la Centrul Mifne România și psihoterapeut adlerian, având o experiență de 14 ani în lucrul cu familii și copii cu tulburări de dezvoltare. Pasiunea ei pentru citit, în special în domeniul parentingului, o inspiră să exploreze modul în care trecutul poate modela și influența prezentul, atât pentru părinți, cât și pentru copii.
Iuliana crede că, prin învățare și reflecție comună, părinții pot descoperi cum propriile experiențe din copilărie le conturează stilul de parenting. Prezentarea se va axa pe aceste teme, oferind un spațiu cald și deschis pentru discuții despre dezvoltarea relațiilor și conștientizarea legăturilor dintre trecut și prezent.

***

BAIA MARE (Cărturești, Value Centre, ora 19.00): Optimismul se învață. Cum să formăm încrederea și atitudinea pozitivă la copii / Psiholog educațional: dr. Belea Maria
Carte recomandată: Cum să crești un copil sigur de sine – Kent Hoffman, Glen Cooper

Descriere eveniment: Un nivel de optimism realistic și flexibil este fundamental pentru a înfrunta viitorul cu încredere și entuziasm și pentru a realiza visele noastre. De asemenea, acesta îmbunătățește starea de sănătate psihofizică, contribuie la creșterea performanțelor școlare și oferă acea motivație indispensabilă pentru a putea depăși cu succes momentele critice din viață. Prezentarea oferă sugestii despre modul în care optimismul poate fi învățat și îmbunătățit încă din copilărie, „hrănindu-l” cu răbdare și dragoste.

Maria Belea este doctor în psihologie și lector universitar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Facultatea de Litere, Specializarea Asistență Socială. Este psiholog educațional autonom, domeniul său de activitate făcând referire îndeosebi la promovarea sănătății mintale la copii și adolescenți. A publicat diverse articole și studii de specialitate pe această temă.