Mallul poate fi cel mai dificil test al drumului tău spre vindecarea de obsesia cumpărăturilor.
Mallurile te pot stimula în cel mai înalt grad, deseori apelând simultan la toate cele cinci simțuri. Există o știință a „atmosferei“, o construcție psihologică ce poate provoca reacții emoționale care să te convingă să cumperi. Totodată, ești împins să cheltuiești când vezi, în jurul tău, cumpărători fericiți.
- Imediat ce intri într-un mall, observă cum atenția îți este manipulată. Un anume parfum sau o anumită etalare de produse, o tânără frumoasă care oferă mostre gratuite sau o muzică ce te atrage spre un anume magazin? Toate cele cinci simțuri îți sunt bombardate. Există ceva în „atmosferă“ care pare să îți trezească anumite sentimente sau gânduri?
- Magazinele — și mallul, ca întreg — sunt special construite ca să te țină acolo cât de mult timp posibil. Ai observant vreodată că nu există ceasuri nicăieri? Nu te mira! Cu cât stai mai multă vreme în mall, cu atât este mai posibil „să dai peste ceva care îți face cu ochiul“. Așa că limitează-ți timpul petrecut în orice magazin. Poartă un ceas. Pune-l să sune sau pune alarma telefonului pentru ca, astfel, să nu cutreieri la nesfârșit printre rafturi.
- Vizitează doar un număr limitat de magazine. Cu cât mergi în mai multe magazine într-o zi, cu atât vei cumpăra mai mult și, prin urmare, vei cheltui mai mult. Deși compărarea produselor și a prețurilor pare a fi un gest prudent, toată această activitate ți-ar putea slăbi rezistența la tendința de a cumpăra în exces.
- Ai grijă la acele expuneri de produse care parcă te îndeamnă să ceri sfatul vreunui angajat al magazinului. Cumpărătorii care cer sfaturi pot sfârși prin a cumpăra mai multe decât cei care nu cer sfatul nimănui. Dacă ai de ales între un coș și un cărucior, alege coșul. Vei cumpăra mai puțin. De asemenea, interesează-te de politica de returnare practicată de magazinul respectiv; și părăsește orice magazin care nu îți va înapoia banii pentru produsul returnat, ci îl va înlocui cu un altul.
- Rezervarea și cumpărarea în rate a unui produs sunt două strategii care te pot proteja de cele mai mistuitoare dorințe. Ambele îți oferă șansa de a distruge vraja creată de mall, de a te opri o clipă și de a lua o decizie chibzuită. Atenție, însă: dacă alegi una dintre aceste două variante, ai grijă ca tranzacția incompletă să nu te bântuie mai apoi aidoma unei melodii pe care nu ți-o poți scoate din minte.
- Și mai presus de toate, nu te lăcomi. Cercetările au demonstrate ceea ce știi din proprie experiență: după ce ai cumpărat primul produs, rezistența la cumpărături adiționale scade simțitor. Așa că ia o pauză, oprește-te din alergătura după chilipiruri și, dacă este posibil, părăsește magazinul imediat după ce ai cumpărat produsul absolut necesar.
Află mai multe despre terapia dependenței de cumpărături și despre cum să-ți gestionezi banii din volumul
Cum să cumperi sănătos de April Lane Benson
Leave a Reply