Pe 1 martie, cu doar 3 zile inainte de alegerile presidentiale din Rusia, volumul Omul fara chip. Incredibila ascensiune a lui Putin de Masha Gessen va fi lansat oficial in 14 dintre cele 17 tari care au cumparat pana in prezent drepturile de publicare.
In SUA, Anglia, Romania, Germania, Italia, Spania, Croatia, Olanda, Franta, Polonia, Suedia, Danemarca, Norvegia si Finlanda aceasta carte va aparea simultan. Volumul Omul fara chip. Incredibila ascensiune a lui Putin a aparut recent in traducere din engleza de Bogdan Perdivara la editura Pandora M a Grupului Editorial TREI.
Vladimir Putin, un obscur ofiter KGB, avea sa fie propulsat in anul 2000 in fruntea Rusiei, intr-un moment de disperare, de camarila lui Boris Eltin. Aparent lipsit de carisma si fara vreun program politic coerent, Putin se va desprinde curand de tutela. Dovedind insa ca nu este omul de paie pe care si-l dorisera promotorii sai, va incepe sa conduca tara cu mana de fier.
Povestea lui Putin se impleteste cu istoria contemporana a Rusiei si mai ales a unui oras emblematic pentru aceasta istorie: Sankt Petersburg. Metropola rusa va fi martora, odata cu despartirea de trecutul sovietic, la ascensiunea unui ofiter KGB ajuns viceprimar, apoi sef al FSB (urmasa a politiei secrete sovietice) si, in cele din urma, presedinte al celei mai intinse tari din lume.
Volumul prezinta, zugravind contextul istoric recent al Rusiei, o serie de cazuri si evenimente relevante pentru ascensiunea rapida a lui Putin. Jurnalista Masha Gessen recurge, pentru a-si documenta volumul, la numeroase interviuri, articole si reportaje, la biografii oficiale sau nu, la carti de memorii, emisiuni radio si tv, acte, contracte, transcrieri de discutii, inregistrari video si audio. Nu lipsesc nici studiile de caz: aflam, printre multe altele, povestea Mariei Salie, o disidenta din Sankt Petersburg obligata sa fuga de furia lui Putin, a oligarhului Berezovski, omul aflat in spatele ascensiunii presedintelui, a primarului Sobceak, rapus de un atac de cord suspect, a Anei Politkovskaia, jurnalista antisistem asasinata, ori istoria doborarii celui mai bogat om din Rusia, fostul patron al companiei petroliere Iukos, Mihail Hodorkovski. Aruncam o privire in culisele conflictului din Cecenia, ale atentatelor de la Mosc ova si Beslan si al naufragiului submarinului Kursk, tot atatea momente negre pentru istoria recenta a Rusiei.
Povestea lui Putin nu s-a terminat. Poate ca abia incepe…
(Sursă text: Hotnews)
Leave a Reply