La începutul lunii mai v-am invitat să citiți Viața bună pentru a putea apoi s-o experimentați, acum ne bucurăm să vă invităm la lansarea oficială a volumului Viața bună. O introducere în etică de Cristian Iftode, apărut la Editura Trei, joi, 17 iunie, începând cu ora 19.00, în grădina librăriei Modul Cărturești. Alături de autor vor fi Alexandra Podea, Petruț Dinu și Victoria Tarnovski, viitori licențiați ai Facultății de Filosofie din București. Evenimentul moderat de Magdalena Mărculescu, director editorial Trei, se va încheia cu o sesiune de autografe.
Cartea lui Cristian Iftode oferă răspunsuri tuturor celor care se întreabă dacă practicarea virtuților ne poate apropia de trăirea unei vieți bune, frumoase, autentice. Pentru a întări această idee, autorul afirmă că „orice om e o filosofie vie, întrezărindu-se în alegerile de viaţă pe care acea persoană le face. Efortul de a exprima convingerile şi valorile care ne definesc ne vor transforma, ne vor nuanţa opiniile, le vor da o profunzime şi o coerenţă sporită. Iată şansa pe care ne-o oferă filosofia: încercând să te cunoşti mai bine pe tine însuţi, de fapt te transformi, te descoperi altfel în viaţa de zi cu zi.”
Recomandând această carte, filosoful Mircea Dumitru spune că „o bună și reușită lecție de morală nu este aceea în care ni se predică doct valorile, ci aceea în care ni se arată cum să practicăm virtuțile, pentru ca viețile noastre să fie împlinite și noi să fim împăcați cu ceilalți și cu noi înșine.”
În completare, poeta Svetlana Cârstean găsește în paginile cărții răspunsuri la întrebările: „La ce e bună viața în lipsa fericirii? Și la ce bun filosoful, în vremurile în care fericirea nu mai este o temă de actualitate, pentru că advertisingul și discursurile despre spiritualitate au confiscat-o, tocit-o și îngropat-o?”
„Viața bună poate fi aventura vieții tale, dacă nu este deja. Vei găsi aici un prieten bun și critic spre a scoate adevărul din tine, adevărul de sine. Un prieten egal ție, totuși, mai antrenat în virtute, spre care te cheamă. Norocul nostru e mare: culturii române i-a luat sute de ani să aibă cartea de etică pe care o avem acum în mâini, cartea de filosofie morală contemporană care face dreptate, dar mai ales bine anticului din noi. Viața bună, dacă știm a o citi spre a o trăi, va fi una a libertății, autentică, trudind în fericire. Căci așa s-a încercat de mii de ani, de la Aristotel la Nietzsche, de la Seneca la Foucault, și, în sfârșit, așa o scrie nouă Cristian Iftode”, adaugă filosoful Constantin Vică.
Cristian Iftode este conferențiar la Facultatea de Filosofie a Universității din București, unde predă cursuri de etică, terapie filosofică, estetică și filosofie contemporană. A publicat numeroase studii în lucrări colective sau reviste de specialitate din țară și străinătate, precum și volume de autor, dintre care menționăm Filosofia ca mod de viață: Sursele autenticității (2010) și Aristotel. Problema analogiei și filosofia donației (2015). Susține constant conferințe publice, ateliere de filosofie practică și desfășoară o substanțială activitate publicistică, menită să dovedească relevanța filosofiei pentru viața de zi cu zi. La începutul lunii iunie 2021, Cristian Iftode a primit prestigioasa distincție „Profesor Bologna”, intitulată anul acesta „Prof e-Tare”, din partea Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), în semn de recunoaștere a activității sale excepționale la catedră.
Leave a Reply