Parte a uneia dintre cele mai ample lucrări de mitologie, antropologie și psihologie,
Mitologia orientală dezvăluie misterul celor mai frumoase mituri care au luat naștere în Orient, pe parcursul a cinci mii de ani
- Acesta este cel de-al doilea volum al seriei „Măștile Zeului”, de Joseph Campbell, publicat recent la Editura Trei.
Unul dintre cei mai importanți autori de mitologie comparată ai tuturor timpurilor, profesorul de literatură Joseph Campbell a fost fascinat încă din copilărie detainele care se ascund în spatele imaginilor ancestrale. „Măștile Zeului”, opera sa monumentală alcătuită din 4 volume, reprezintă munca unei vieți puse în slujba oamenilor și a poveștilor.
După primul volum, „Mitologia primitivă”, publicat în premieră în România, la Editura Trei în 2022, Mitologia orientală recent apărută la aceeași editură, în colecția „Misterele inconștientului colectiv”, îi poartă pe cititori dincolo de porțile Orientului.
Cel mai important moment în viața tânărului „arheolog” de mituri, care i-a determinat parcursul de mai târziu, s-a întâmplat la vârsta de 7 ani, atunci când tatăl său i-a dus pe el și pe fratele său mai mic, Charlie, la spectacolul lui Buffalo Bill „Wild West”. Deși cowboy-ii erau în mod clar vedetele spectacolului, el își amintea că „a devenit atras imediat și apoi fascinat și obsedat de figura unui indian american gol, cu urechea lipită de pământ, cu un arc și o săgeată în mână și cu o privire înțeleaptă și pătrunzătoare“. Absorbit de cultura nativilor americani, până la vârsta de zece ani, el a citit toate cărțile despre istoria acestora din secțiunea pentru copii a bibliotecii locale și a fost admis în categoria secțiunii adulților, de unde a împrumutat și citit toate volumele seriei de rapoarte ale Biroului de Etnologie Americană. În paralel, a frecventat Muzeul American de Istorie Naturală, unde a devenit fascinat de totemuri și măști, începând astfel explorarea pe viață a unei vaste colecții.
La maturitate a călătorit foarte mult, atât în India și Asia de Est, în timpul unui an sabatic, cât și în Europa unde a luat contact cu munca maeștrilor moderniști Antoine Bourdelle, Pablo Picasso și Paul Klee, James Joyce și Thomas Mann, Sigmund Freud și Carl Jung, a căror artă și intuiție aveau să-i influențeze foarte mult propria sa operă. Aceste întâlniri îl vor conduce în cele din urmă la teoriile conform cărora toate miturile sunt produse creative ale psihicului uman, că artiștii sunt creatorii de mituri ai unei culturi și că mitologiile sunt manifestări creative ale nevoii universale a omenirii de a explica realitățile psihologice, sociale, cosmologice și spirituale.
Din călătoria sa în Orient a luat naștere cel de-al doilea volum al seriei, Mitologia orientală, care explorează puterea și felul cum s-au dezvoltat miturile pe parcursul a cinci mii de ani în Egipt, Mesopotamia, India, China, Japonia, Tibet. Mai mult decât atât, prin simboluri comparate și o analiză aprofundată, Joseph Campbell arată cum au evoluat marile filosofii și religii distinctive din aceste spații, incluzând hinduismul, budismul, taoismul și șintoismul. Cele trei părți distincte ale volumului, „Separarea dintre Orient și Occident”, „Mitologiile din India” și „Mitologiile Orientului Îndepărtat” conțin, de asemenea, pilde și povești cu figuri mitologice reprezentative acestor spații.
Ampla lucrare a scriitorului american, dezvoltată între 1955 și 1969, „Măștile Zeului”, care mai cuprinde încă două volume în curs de apariție la Editura Trei – „Mitologia occidentală” și „Mitologia creativă” – conține mitologia din întreaga lume, din antichitate și până în zilele noastre.Mai multe despre viața și opera celebrului specialist în mitologie, cei interesați pot afla pe site-ul Joseph Campbell Foundation.
Joseph Campbell (1904-1987), autor și profesor american renumit pentru munca sa în domeniul mitologiei comparate, s-a născut la New York și a absolvit Columbia University, unde s-a specializat în literatura medievală. După finalizarea cursurilor masterale, și-a continuat studiile la universități din Paris și München. Din 1934 a fost profesor la Sarah Lawrence College, unde a predat timp de aproape 40 de ani și unde, în onoarea lui, a fost înființată Catedra Joseph Campbell, în cadrul departamentului de mitologie comparată.
Pe parcursul vieții a călătorit mult și a scris numeroase cărți, printre care bestsellerurile „Eroul cu o mie de chipuri” și ”Miturile care ne învață să trăim”. La Editura Trei a mai apărut Puterea mitului (în dialog cu Bill Moyers), carte care poate fi achiziționată atât în format tipărit, cât și sub formă de ebook.
Recenzie realizata de Adela Marinescu, Fabrica de PR
Leave a Reply