Nu am intenţia de a critica actualele dumneavoastră obiceiuri alimentare şi nici stilul dumneavoastră de viaţă, dar vă recomand cu căldură ca, măcar o dată pe zi, să vă verificaţi starea sănătăţii şi să vă gândiţi dacă obiceiurile şi stilul dumneavoastră de viaţă chiar sunt eficiente în menţinerea sănătăţii proprii.
Spun asta pentru că multe produse pe care se pune ştampila “bun pentru dumneavoastră”, conţin de fapt lucruri care fac rău organismului.
Mituri răspândite privind alimentele
- Mănâncă iaurt în fiecare zi, ca să‑ţi îmbunătăţeşti digestia.
- Bea lapte în fiecare zi, pentru a evita deficienţa de calciu.
- Ia‑ţi dozele zilnice de vitamine prin suplimente, nu prin fructe, pentru că fructele conţin o grămadă de carbohidraţi şi de calorii.
- Abţine‑te de la consumul de carbohidraţi cum ar fi orezul sau pâinea, ca să nu te îngraşi.
- Încearcă să menţii o alimentaţie bogată în proteine.
- Asigură‑ţi fluidele bând ceai verde japonez, pentru că e bogat în antioxidanţi.
- Fierbe apa de la robinet înainte să o bei, ca să înlături orice urmă de clor.
Fragment din:
Adevărul este că încă nu am întâlnit un om care să consume zilnic iaurt şi, în acelaşi timp, să aibă o bună sănătate intestinală. Mulţi americani beau zilnic lapte şi consumă produse lactate încă din copilărie. Dar mulţi dintre aceşti oameni suferă de osteoporoză, care, de fapt, se presupune ar trebui să fie prevenită de calciul din lapte. Fiind japonez/american şi, în acelaşi timp, şi doctor, tratez câteva luni pe an pacienţi la Tokyo. Şi văd că japonezii care beau cu regularitate ceaiuri bogate în antioxidanţi au aceleaşi probleme neplăcute de stomac. Vorbesc aici inclusiv despre instructori de la casele de ceai, care beau cantităţi mari de ceai verde în cadrul slujbei lor şi care au ceea ce se numeşte gastrită atrofică, boală precursoare a cancerului la stomac.
Amintiţi‑vă ce mi‑au spus cele peste 300.000 de cazuri clinice observate: o persoană cu o funcţie gastrointestinală slabă nu este niciodată cu adevărat sănătoasă. În lumina acestei constatări, de ce sunt considerate bune pentru sănătate nişte lucruri care ne atacă stomacul şi intestinele? În mare parte, pentru că oamenii au tendinţa să se uite la un singur aspect, la un efect al acelui aliment sau al băuturii respective, în loc să analizeze întregul ansamblu.
Să luăm, de exemplu, ceaiul verde. Nu există nicio îndoială că ceaiul verde, care conţine mulţi antioxidanţi, poate omorî bacterii şi are efecte antioxidante pozitive. Drept urmare, s‑a răspândit ideea că dacă bei o grămadă de ceai verde japonez, o să‑ţi prelungeşti viaţa, plus că, probabil, n‑o să faci cancer. Totuşi, eu personal am serioase dubii privind acest “mit al antioxidanţilor“. Datele mele clinice dezavuează această credinţă larg răspândită. Examinându‑mi pacienţii, am descoperit că persoanele care beau foarte mult ceai verde au probleme cu stomacul.
Este adevărat că antioxidanţii aflaţi în ceai sunt un tip de polifenol, care împiedică sau neutralizează efectele devastatoare ale radicalilor liberi. Totuşi, atunci când mai mulţi dintre aceşti antioxidanţi sunt reuniţi, ei devin o substanţă numită tanin. Taninul este responsabil pentru aroma astringentă a unor plante şi fructe. De pildă, “amăreala” din numele curmalelor amare japoneze vine de la tanin. Taninul se oxidează cu uşurinţă, în funcţie de cât de mult a fost expus la oxigen sau la apă, devenind astfel rapid acid tanic. Mai mult, acidul tanic are capacitatea de a coagula proteinele. Teoria mea este că ceaiul care conţine acid tanic are un efect negativ asupra mucoasei stomacale – acea membrană de mucus care căptuşeşte stomacul – iar persoana în chestiune va dezvolta boli la stomac, cum ar fi ulcerul.
Dacă e să ţinem cont de efectele cumulate ale acidului tanic, ale substanţelor chimice agricole reziduale şi ale cafeinei, veţi înţelege de ce recomand cu tărie să bem apă chioară în locul ceaiului. Pentru băutorii de ceai care nu se pot abţine de la consumul lui, recomand frunzele de ceai crescute organic; beţi ceaiul după masă, nu pe stomacul gol, ca să evitaţi solicitarea exagerată a mucoasei gastrice, şi nu beţi mai mult de 2‑3 căni pe zi.
Mulţi oameni sunt induşi în eroare de concepţii greşite, dar răspândite, privind sănătatea lor, pentru că medicina de azi nu priveşte corpul uman ca pe un întreg. Timp de mulţi ani, doctorii s‑au tot specializat, abordând şi tratând o singură parte a corpului. Astfel, nu mai vedem pădurea, din cauza copacilor. În organismul uman, toate părţile sunt interconectate. Faptul că o componentă a unui aliment este benefică pentru o anumită parte a corpului nu înseamnă că este bună pentru întregul corp. Când alegem un aliment sau o băutură, trebuie să privim tabloul de ansamblu. Nu poţi decide dacă un aliment este bun sau rău, pur şi simplu, luând în consideraţie un singur ingredient din el.
Leave a Reply