Ce vei descoperi in Pastila Roşie a lui Daniel Nica? Un eseu captivant care împleteşte filosofia morală cu hermeneutica şi istoria, o poveste cuceritoare despre viaţa morală şi împlinirea de sine dar şi o carte care reuşeşte să arate că filosofia vorbeşte despre lucrurile care ne privesc
Am publicat recent la Editura TREI cartea lui Daniel Nica, pe care o găsiţi aici si in librării deja. Intre timp, Pastila Roşie prinde contur şi în online şi deapănă idei şi provocări pentru minte aici. În urma filmului Matrix, „pastila albastră“ şi „pastila roşie“ au devenit simboluri ale culturii pop, reprezentând alegerea între o viaţă de iluzii fericite şi o existenţă uneori incomodă, dar întotdeauna conştientă. Cartea de faţă porneşte de la convingerea că — fără să fim cu adevărat conectaţi la o maşină de iluzii — trăim totuşi într‑o lume plină de amăgiri şi adevăruri prefabricate.
Dintre acestea, două astfel de „adevăruri“ sunt puse sub semnul întrebării, cu speranţa că am putea gândi lucrurile şi altfel decât suntem obişnuiţi. Primul este acela că moralitatea înseamnă sacrificiul libertăţii şi al împlinirii de sine. Al doilea este că fericirea înseamnă ignoranţă.
Pastila roşie se doreşte un antidot pentru aceste două dogme ale omenirii civilizate. Speranţa din care se nasc aceste pagini este că putem gândi fericirea ca luciditate şi morala ca libertate.
“Pastila roşie este o metaforă neobişnuită pentru o lucrare de filosofie, dar potrivită pentru miza acestei cărţi. Unii cititori şi-au dat probabil seama că titlul se inspiră din celebrul Matrix. În film se înfăţişează un viitor distopic în care maşinile au preluat controlul asupra oamenilor şi îi ţin închişi într-un simulacru al lumii reale. Câţiva indivizi liberi continuă să lupte împotriva roboţilor, dar majoritatea omenirii este prizoniera unei proiecţii digitale, care seamănă cu lumea anilor 2000. Pentru cei captivi, toate emoţiile, reprezentările şi percepţiile par să fie cele ale umanităţii sfărşitului de mileniu. În realitate, nu sunt decât impulsuri electro-chimice, un vis digital menit să asigure conservarea cerebrală a prizonierilor. Personajul principal din film este prins în această pânză de iluzii, dar simte cumva că lumea în care trăieşte ar putea fi o nălucire. El este vizitat de câţiva luptători ai lumii reale, care îi confirmă presimţirile şi îl supun unei alegeri. Dacă va lua o pastilă de culoare albastră, va uita de întâlnirea cu ei şi se va întoarce la viaţa iluzorie din Matrix. Dacă va lua pastila roşie, va fi deconectat şi va rămâne în realitatea viitorului, o lume întunecată şi primejdioasă, unde ultimii oameni liberi duc un război disperat, dar optimist contra maşinilor. În urma acestui film, “pastila albastră” şi “pastila roşie” au devenit simboluri ale culturii pop, reprezentând alegerea între o viaţă de iluzii fericite şi o existenţă uneori incomodă, dar întotdeauna conştientă.“, scrie Daniel. Descoperă şi tu Pastila Roşie.
Daniel Nica (n. 1983) este doctor în filosofie şi cadru didactic asociat la Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti. Absolvent de filosofie şi de teologie, Daniel Nica a fost lider al studenţilor în timpul facultăţii, iar după absolvire şi‑a aprofundat studiile de filosofie. În 2012, a fost invitat pentru un stagiu de cercetare la Universitatea din Oxford. A publicat cartea Etică fără principii? Generalism şi particularism în filosofia morală (2013) şi alte articole academice. În prezent este cercetător postdoctoral la Academia Română.
Leave a Reply