BUCUREȘTI (Cărturești Verona, ora 19.00): De ce folosim miturile în terapie / Psihoterapeut: Andrei Găitănaru / Moderator: Victor Popescu
Carte recomandată: Creanga de aur. Un studiu despre magie și religie – James George Frazer
Descriere eveniment: ”Creanga de aur” a lui James Frazer se adresează nu doar celor interesați de mitogeneză și de declinările pe care miturile le-au primit în practica religioasă și în cea magică. Ci ea deschide drumuri pentru cei care, în practica psihoterapeutică, au nevoie de hărți ale sufletului. Întâlnirea propusă este o invitație de a discuta despre felul în care miturile, discursul religios și narațiunea magică oferă călăuzire celor care în caută sensul în procesul psihoterapeutic de vindecare și de transformare.

Andrei Găitănaru este psihoterapeut analist jungian. Este preocupat atât în practica sa, cât și în cercetarea academică de funcția sacrului în procesul de vindecare și de dezvoltare a individului. O atenție specială o dedică funcției practicii religioase, a riturilor de trecere și a narațiunilor călăuzitoare, precum miturile și poveștile, în procesul de individuare.


***

CLUJ-NAPOCA (Cărturești Platinia, ora 19.00): Puterea de a ieși din zona de confort și de a crește prin provocări / Psihoterapeut: Sergiu Maxim
Carte recomandată: Încrederea – Henry Cloud
Descriere eveniment: În această sesiune, participanții vor explora conceptul de zonă de confort și motivele psihologice care ne determină să rămânem în ea. Vor învăța despre riscurile și beneficiile ieșirii din această zonă și despre cum anume confruntarea cu adversitățile poate duce la o creștere interioară semnificativă. Inspirată de conceptul de individuare al lui Jung, sesiunea va include povești și exemple de creștere prin depășirea provocărilor. Participanții vor lua parte la exerciții reflexive și discuții de grup pentru a identifica propriile zone de confort și pentru a dezvolta strategii de a le depăși.
Sergiu MAXIM este psihoterapeut positivist, trainer.

***

IAȘI (Cărturești Palas, ora 19.00): Legătura dintre atașament și încrederea în sine a copilului / Psihoterapeut: Irina Rusu
Carte recomandată: Cum să crești un copil sigur de sine – Kent Hoffman, Glen Cooper, Bert Powell

Descriere eveniment: Cu mici excepții, toți părinții își iubesc copiii și își doresc ca aceștia să fie niște copii fericiți, cu multă încredere în sine. Dar de la dorință până la realitate, calea e lungă și îndoielile sunt multe.

Cum se crește un copil sigur de sine? Care este ,, rețeta “ pentru a dezvolta în copil o bază sigură, care să îi ofere deschiderea pentru a explora lumea fără teamă și pentru a avea siguranța unui rai sigur, la care să revină, pentru confort și încărcare emoțională?

Cercetările arată ca un copil care a dezvoltat un atașament securizant în copilărie are un nivel mai ridicat de încredere în sine și dezvolta relații mai intime, mai împlinite și mai de durată pe parcursul vieții.

Dar cum ajungem acolo și cum putem dezvolta un astfel de atașament în relația cu copilul nostru, vom afla pe 4 noiembrie, în cadrul Săptămânii Psi, organizată de Editura Trei, la Cărturești.

Irina Rusu este psihoterapeut sistemic de cuplu și familie & educator parental Circle of Security

***

SIBIU (Cărturești Promenada Mall, ora 19.00): Cum (ne) iubim? / Psihoterapeută: ⁠Simona Constantinescu
Carte recomandată: Vindecarea epuizării emoționale a femeii – Nancy Colier
Descriere eveniment: Vom căuta împreună acele căi unice și autentice prin care să ajungem la iubirea de sine și de ceilalți. Ce putem face, femei și bărbați, deopotrivă, pentru a putea afirma răspicat “(Mă) Iubesc”?

Simona Constantinescu este psihoterapeut integrativ și practică psihoterapia în cabinetul din Sibiu. Preocuparea sa principală este sprijinirea adulților în a trăi cu maturitate emoțională și cognitivă, în acord cu autenticitatea proprie și dezvoltarea de relații sănătoase cu sine și cu ceilalți.

***

PIATRA NEAMȚ (Cărtureşti Shopping City, ora 19.00): Iluzia perfecțiunii în oglinda digitală / Psihoterapeută: Silvia Șalgău Aniței / Moderator: Sînziana Burcea, psihoterapeută
Carte recomandată: Capcana perfecțiunii – Thomas Curran

Silvia Șalgău-Anitei este psihoterapeut adlerian și terapeut de dezvoltare, cu o experiență de 16 ani în lucrul cu copii și familii. Este specializată în terapia tulburărilor de dezvoltare pe care o practică în cadrul Centrului Mifne România.
În contextul muncii sale, dar și al vieții de zi cu zi și experiențelor personale, Silvia este preocupată de impactul tehnologiei asupra sănătății mintale la copii și adulți. Ea este în căutare de perspective asupra unei vieți mai simple și conectate la realitatea autentică.
Interesată de explorarea dimensiunilor psihologice ale relațiilor umane, Silvia va aduce în discuție modalități practice de îmbunătățire a calității vieții prin apropierea de lectură, natură și artă.