Sunt două rețete vegetariane (le-am furat din recent apărutul Ghid de alimentaţie vegetală), dar pot fi adaptate și sunt sigur că vă vor inspira pt. sărbătorile hibernale:

Batoane cu smochine

Cu această reţetă, batoanele cu smochine sunt cu totul altceva! E greu de crezut că arahidele crude şi fructele uscate se pot combina pentru a crea ceva at.t de bun şi dulce!

Cantitate: 12 batoane

Timp: 5 minute

Porţie: 1 baton

Fiecare porţie are: 220 de calorii

2 căni migdale crude

1 cană curmale fără sâmburi

1 cană smochine uscate

1 lingură esenţă de vanilie fără alcool

1. Într-un robot de bucătărie cu lamă în formă de S, mixează migdalele circa 30–45 de secunde sau până capătă aspect de făină.

2. Adaugă curmalele şi smochinele şi mixează până se obţine un aluat lipicios.

3. Adaugă esenţa de vanilie şi amestecă încă 10 secunde sau până se încorporează.

4. Pune aluatul cu lingura într-o tavă acoperită cu folie de silicon. Aplatizează apăsând cu mâna. Taie în 12 batoane şi serveşte.

Variaţie. Din acest aluat, poţi să faci şi bulete în loc de batoane sau le poţi să-l pui în forme de fursecuri ca să fie mai amuzant pentru copii.

***

Desert de dovleac cu ciocolată

Acest desert aromat şi ingenios îţi va seduce papilele gustative. Combinaţie de budincă şi fursec, este desertul perfect pentru petreceri… sau poţi, pur şi simplu, să-l ţii pentru tine!

Ghid alimentatie vegetalaCantitate: 1 buc. (10×20 cm)

Timp: 15 minute

La foc: 1 oră

Porţie: 1 felie

Fiecare porţie are: 312 calorii

1 cană pastă de curmale (*)

1 conservă (400g) piure de dovleac

3 linguri „ouă“ de in (**)

1/2 cană sirop pur de arțar

1 lingură esenţă de vanilie fără alcool

1 1/2 cană făină de ovăz

1/2 linguriţă praf de copt fără aluminiu

1/2 linguriţă bicarbonat alimentar

1/2 linguriţă sare

1 linguriţă scorţişoară pisată

1/4 linguriţă cuişoare pisate

1/4 linguriţă nucşoară pisată

1/4 linguriţă ghimbir pisat

1 1/2 cană fulgi vegetali de ciocolată

1. Încinge cuptorul la 175 grade C.

2. Într-un castron mare, amestecă pasta de curmale, piureul de dovleac, „ouăle“ de in, siropul de arţar şi esenţa de vanilie până se încorporează.

3. Adaugă încetul cu încetul făina de ovăz, praful de copt, bicarbonatul, sarea, scorţişoara, cuişoarele, nucşoara şi ghimbirul. Amestecă până ce nu mai are cocoloaşe. Adaugă fulgii de ciocolată şi distribuie peste tot.

4. Toarnă aluatul într-o tavă de 10 x 20 cm şi lasă la cuptor o oră. Se lasă la răcit înainte de a o tăia şi a o servi.

(*) Pasta de curmale este îndulcitorul suprem. Acest preparat integral, făcut în casă, poate înlocui zahărul din prăjiturile la cuptor şi le conferă un gust dulceag dressingurilor, shakeurilor şi sosurilor.

1. Înmoaie curmalele în apă sau în lapte neîndulcit de migdale şi lasă-le câteva ore. Pune doar atât lichid cât să acopere curmalele, pentru ca pasta să nu fi e prea subţire.

2. Când curmalele devin solzoase şi umflate, scurge puţin lichid. Într-un blender sau într-un robot de bucătărie, amestecă curmalele cu lichidul rămas 1–2 minute sau până se omogenizează, oprind la nevoie pentru a curăţa pasta de pe margini.

(**) „Ouăle“ de in sunt o minune. Obţinute corect, ele arată, se simt şi au exact acelaşi efect ca albuşurile de ou, dar fără să afecteze sănătatea. Amestecă la mixer, în blender sau cu telul 1 lingură de seminţe de in pisate cu 3 linguri de apă până când amestecul capătă o consistenţă densă, albă, lăptoasă. Foloseşte-l pentru dressinguri, sosuri, maioneze sau pentru preparate la cuptor.