Referitor la iubire… multor oameni li s-a spus că dorinţa lui Dumnezeu este ca iubirea să fie condiţionată. Dumnezeu s-a exprimat clar că îi iubeşte pe oameni numai dacă fac ce vrea El. Altminteri, oamenii îi vor cunoaşte mânia. Vor fi condamnaţi la chinuri eterne.

Unii spun că Dumnezeu acţionează cu iubire când îi condamnă pe oameni la tortura eternă şi nesfârşită. Cu această explicaţie, încearcă să păstreze imaginea şi concepţia de Dumnezeu iubitor.

Un rezultat al acestei învăţături: mulţi oameni sunt foarte confuzi cu privire la adevărata natură a iubirii. Fiinţele umane “pricep”, la un nivel profund intuitiv, că impunerea unei pedepse fără sfârşit nu este un lucru care să denote iubire. Însă li se spune că această pedeapsă este demonstraţia celei mai pure şi mai înalte iubiri. Este iubirea lui Dumnezeu în acţiune.

Ca urmare a acestui fapt, nu este nimic neobişnuit ca omul să se teamă de iubire chiar în condiţiile în care au fost făcuţi să se teamă de Dumnezeu, care este izvorul iubirii. Au fost învăţaţi că iubirea lui Dumnezeu se poate transforma în furie cât ai clipi, ducând la rezultate înfricoşătoare.

Fragment din:

Furtuna linistiiAceastă combinare a iubirii şi fricii în teologia omenească nu a fost lipsită de consecinţe în privinţa comportamentului. Ca urmare, mulţi oameni se tem şi sunt atraşi în acelaşi timp, de iubire.

Adeseori, primul lor gând când trec la o relaţie de iubire mai apropiată cu o altă persoană este, “Acum ce o să vrea această persoană, ce o să-i trebuiască, ce o să aştepte din partea mea?” La urma urmelor, aceasta este natura relaţiei de iubire a omului cu atotputernicul Dumnezeu şi nu are niciun motiv să creadă că va fi altfel în relaţia cu o fiinţă omenească, mult mai slabă.

Mai există şi gândul corolar că partenerii dintr-o relaţie au dreptul să aştepte anumite lucruri în schimbul iubirii — că iubirea este o chestiune de dat şi primit, de qui pro quo.

Aceste aşteptări şi temeri subminează multe relaţii de iubire de la bun început.

Deoarece iubirea şi cea mai grea tortură imaginabilă au fost conectate în mintea omului ca fiind acţiuni naturale din partea lui Dumnezeu, majoritatea oamenilor cred că este drept şi potrivit să pedepsească alte fiinţe omeneşti pentru comportamentul lor — la fel cum face şi Dumnezeu.

În chipul celei mai dramatice demonstraţii a acestui fapt, mulţi oameni cred că este potrivit să omori oameni ca avertisment pentru alţii că nu este acceptabil să omori oameni.

Mulţi din oamenii din întreaga lume cred că aceasta este dorinţa lui Dumnezeu.