Ajunsă bestseller în selectul top de la ”New York Times” și aflată pe primul loc în această săptămână în topul vânzărilor de pe Amazon la categoria ”Parenting Girls”, cartea psihoterapeutei americane Lisa Damour ajută părinții să-și îndrume în mod eficient adolescentele prin cele 7 etape ale maturizării. Ultima etapă (”Să-ți porți singură de grijă”) atinge inevitabil și tema drogurilor:

Unele dintre întrebările cele mai delicate cu care te vei confrunta vor fi despre marijuana. Odată cu utilizarea medicală a marijuanei și cu legalizarea drogului pentru uz recreațional adult în câteva state americane, mulți adolescenți se întreabă de ce nu ar trebui să fumeze. Și chiar fumează. Sondaje recente pe scară largă arată că 41 la sută dintre adolescentele americane (comparativ cu 49 la sută dintre băieți) încearcă marijuana în timpul liceului și că majoritatea covârșitoare a elevilor de clasa a douăsprezecea nu consideră dăunător consumul ocazional de marijuana.

Fragment din:

Caile intortocheate

Pentru a aborda legalizarea recentă a marijuanei în unele state, nu ezita să subliniezi că legal nu este același lucru cu sigur. Multe lucruri periculoase sunt legale (țigările, aparatele de bronzat, alcoolul) și se contează pe consumatori să facă alegeri informate cu privire la propria sănătate și siguranță. Adulții care consumă legal alcool tot pot deveni alcoolici sau pot lua decizii proaste când sunt beți. În mod similar, drogarea cu marijuana afectează judecata și poate conduce la utilizare regulată, care poate fi extrem de nocivă pentru adolescenți.

Într-adevăr, studiile arată că, la fel ca și alcoolul, marijuana este toxică pentru creierul în curs de maturizare al adolescenților. Cercetătorii au descoperit că cei care au consumat regulat ”iarbă” înainte de optsprezece ani au manifestat scăderi semnificative ale coeficientului de inteligență de la momentul copilăriei la maturitate. Mai concret, consumul regulat de ”iarbă” în adolescență a fost corelat cu schimbări în structura creierului și cu deteriorarea învățării, a gândirii și a capacității de concentrare și de menținere a atenției.

Citind aceste lucruri v-ați putea gândi: „Stai așa, am fumat ceva iarbă la viața mea și n-am pățit nimic.” Totuși, dați-mi voie să vă împărtășesc două lucruri: în primul rând, nu mă îndoiesc nicio secundă că n-ați pățit nimic; în al doilea rând, ”iarba” pe care adolescenții o fumează acum este de șapte ori mai puternică decât cea care era disponibilă în urmă cu mai bine de douăzeci de ani. Și asta fără să mai luăm în calcul noile forme de marijuana concentrată, cunoscute ca „ceară” sau „unt”, şi care conțin THC (ingredientul activ din marijuana) aproape pur și sunt extrem de periculoase de preparat sau consumat. Așa că să reținem această nouă concentrație atunci când ne gândim la ce-i poate face creierului unei adolescente consumul regulat de marijuana larg cultivată în zilele noastre.