Există numeroase definiții ale termenului de „asertivitate“. Desigur, oamenii participă deseori la seminarii dedicate asertivității, pentru a învăța să‑și impună punctul de vedere sau pentru a fi mai convingători.

PP_Asertivitatea_site

Părerea noastră este că asertivitatea înseamnă de fapt cu totul altceva:
 Asertivitatea este un comportament care tinde spre o finalitate de tip „win‑win“ (avantaj reciproc), către un rezultat satisfăcător pentru ambele părți implicate.

Atunci când adopți un comportament asertiv, obții mai mult din ceea ce dorești, însă numai dacă recunoști și ții cont și de dorințele sau nevoile celeilalte persoane. Paradoxul win‑win este cel ce face acest lucru posibil.

Dacă dorești să ai succes în viața personală, în afaceri, în carieră sau în oricare alt domeniu, trebuie să interacționezi în mod asertiv și să‑ți asumi responsabilitatea pentru propria‑ți viață.

Persoanele asertive au mai mult succes, deoarece sunt considerate autentice (de tipul „Asta vezi, asta primești“), persoane directe, pe a căror onestitate și sinceritate te poți bizui, și care nu îți rezervă niciodată surprize neplăcute.

Comportamentul asertiv îți sporește șansele de a fi fericit și vei avea probabil o viață mai lungă decât a celor care comunică în mod agresiv ori pasiv. Asertivitatea îți permite să‑ți expui mai clar nevoile și să ceri ca ele să fie luate în seamă, dar îți impune, totodată, să fii atent și să ții seama de nevoile celorlalți.

Ai nevoie de o serie de instrumente și resurse pentru a‑ți menține aplombul, pentru a fi ferm, dar flexibil, pentru a avea încredere în propriile abilități și pentru a munci astfel încât munca să‑ți ofere mulțumire și satisfacții. Trebuie să știi că nu ești pionul întâmplărilor și al împrejurărilor și că poți influența în mod pozitiv, și chiar schimba, lumea în care trăiești.

Considerăm că îți stă în putință să realizezi toate aceste lucruri, și multe altele, printr‑un comportament asertiv. Acesta îți va permite să te concentrezi și să realizezi tot ceea ce este posibil, în loc să te lași pradă îndoielii sau temerilor și să‑ți focalizezi atenția pe ceea ce crezi că este imposibil.

Fragment din Asertivitatea. Cum să rămâi ferm indiferent de situație de Conrad & Suzanne Potts