Când începe calendarul mayaş – vreau să spun în raport cu calendarul nostru?

Aceasta este o întrebare de pe urma căreia generaţii întregi de istorici au avut nenumărate nopţi de insomnie! Pe baza sărbătorilor religioase care au fost celebrate după conquista spaniolă, a fost posibil să se numere retroactiv. În cele din urmă, experţii au căzut de acord asupra unei date: 13 august 3114 î.Hr. Această dată a reprezentat în mod cert începutul calendarului mayaş.

Până acum, toate bune. Dar de ce şi-au început mayaşii calendarul în data de 13 august  3114 î.Hr.? Strict vorbind, potrivit gândiri acceptate, mayaşii nici măcar nu existau la această dată. Cu alte cuvinte, data de început este mai veche decât poporul respectiv. Fiecare cultură are sau a avut propriul calendar şi data la care începe marchează întotdeauna un eveniment deosebit de important. Pentru creştini, acesta este naşterea lui Hristos. De la acest moment începe numărătoarea. Pentru musulmani, este data la care Mohammed s-a mutat din Mecca în Medina (622 d.Hr.). calendarul evreiesc începe la crearea lumii, cu 5770 ani în urmă (3761 î.Hr.). Prin urmare, ce li s-a întâmplat strămoşilor mayaşilor, nespus de important, încât să-i determine să-şi înceapă calendarul în data de 13 august 3114 î.Hr.?

  

  

  

Mayaşii îşi transmit povestea prin legendele lor, consemnate pentru posteritate în Cartea Preoţilor-Jaguar. Este una dintre aşa-numitele cărţi „Chilam Balam” care au fost primele scrise după conquista spaniolă. Din fericire, spaniolii nu au reuşit să-i elimine pe absolut toţi preoţii. Câţiva au reuşit să scape. Ascunşi în diferite ascunzători depărtate, şi-au aşternut în scris cunoştinţele pe hârtie nouă. Aşa au apărut cărţile Chilam Balam. Poţi să citeşti singur:

Au coborât de pe străzile din ceruri… au vorbit limba vrăjită a stelelor din ceruri… Da, semnul lor este certitudinea noastră că au venit din ceruri… Şi când se întorc, cei treisprezece zei şi nouă zei, vor repune ordinea în ceea ce au creat cândva.”

În acest citat din Cartea Preoţilor-Jaguar trebuie că este evident chiar şi pentru cel mai novice că acest cuvânt, ceruri, este aici sinonimul pentru spaţiu

După ce am fixat data de început a calendarului mayaş în 13 august 3114 î.Hr., putem începe să ne jucăm din nou cu roţile dinţate ale numărătorii lungi. Cât va trece până când toate roţile dinţate ale numărătorii lungi vor reveni în poziţia de început? Este o joacă de copil să rezolvi această problemă cu calculatoarele din ziua de azi. Cunoaştem data de început şi ştim câţi dinţi sunt pe roţi. Dacă transferăm rezultatul pe calendarul nostru, observăm că sfârşitul calendarului mayaş este situat în data de duminică, 23 decembrie 2012. Aceasta este data la care este aşteptată întoarcerea zeilor din îndelungata lor călătorie. Asta ne spune inscripţia de pe monumentul nr. 6 din Tortuguero. S-ar părea că Bolon Yokte se întoarce.

  

Sursă: www.calleman.com

  

Unul dintre zeii principali ai poporului mayaş este cunoscut de către experţi sub numele de „Stăpâna Bestie”. Data naşterii ei este dată ca fiind 7 decembrie 3121 î.Hr. – cu alte cuvinte, înaintea începutului calendarului mayaş. Stăpâna Bestie nu este singurul zeu mayaş care a venit pe Pământ înaintea începutului calendarului mayaş: mai există mulţi alţii. În templul nr. XIV de la Palenque, Bolon Yokte apare cu o faptă care s-a întâmplat în data inimaginabilă de 29 iulie 29 931 449 î.Hr. cum s-a ajuns la această dată, dacă mayaşii şi-au început numărătoarea abia în 13 august 3114 î.Hr.?

Ei bine, iată cum stau lucrurile: calendarul începe în 13 august 3114 î.Hr., însă mayaşii au folosit o glifă specială pentru a arăta ce s-a întâmplat înainte sau după debutul calendarului lor – exact cum noi folosim abrevierea î.Hr., pentru a descrie evenimentele care au avut loc înaintea debutului calendarului creştin. Însă întrebarea de 64 de mii de dolari este următoarea: ce se va întâmpla în data de 23 decembrie 2012?

Bolon Yokte împreună cu cohorta lui de zei mayaşi se va întoarce într-adevăr pe Pământ? În puțin timp vom fi martorii unui „şoc al zeilor”? Cum ne putem pregăti pentru aşa ceva?

Fragment din volumul 

Amurgul zeilor. Calendarul mayaş şi întoarcerea extratereştrilor

de  Erich von Däniken