Dacă e sâmbătă e bucătăreală. Și dacă e toamnă, atunci a venit timpul compotului.

    

COMPOT DE MERE BUCĂŢI

Iei 8 mere frumoase, le cureţi de coajă şi de seminţe şi le pui în apă rece spre a nu se înnegri. Pui la foc un litru de apă şi adaugi 250 gr. zahăr, aşezi merele şi laşi să fiarbă dezvelit ca să nu se terciuiască. Când merele sunt fierte, scoţi bucăţelele în compotieră, iar siropul îl laşi să mai scadă.

În acest compot, se poate adăuga puţin vin şi coajă de lămâie.

COMPOT DE MERE ÎNTREGI

Cureţi merele de coajă, le scoţi frumos miezul cu un cuţit, le pui îndată în apă rece ca să nu se înnegrească şi le pui la foc, apoi le acoperi. Topeşte o litră (un sfert de kilogram) sau mai mult de zahăr cu puţină apă, după cantitatea ce voieşti să faci, şi‑l adaugi; pui câteva linguri vin alb şi laşi să fiarbă dezvelit. Când vezi că merele s‑au fiert, le scoţi frumos pe compotieră, laşi siropul să se îngroaşe şi‑l torni peste mere. Când compotul se va fi răcit, pui în fiecare măr o buna linguriţă de peltea de coacăze şi dai la masă.

 

  

    

COMPOT DE PERE CU VIN

Aşezi perele curăţate, întregi sau bucăţele la foc, cu zahăr şi o bucăţică de scorţişoară. Când perele vor fi pe jumătate fierte, adaugă un pahar de vin bun roşu şi, când vor fi de tot fierte, scoate‑le pe compotieră; lasă siropul să scadă, apoi toarnă‑l peste ele.

COMPOT DE GUTUI

Ia 6 gutui frumoase şi aruncă‑le în apă fierbinte, apoi scoate‑le şi pune‑le în apă rece. Lasă‑le câteva minute, apoi scoate‑le, curăţă‑le de coajă, taie‑le în opt de vor fi mari. Pune într‑o tingire sau castron 100 gr. de zahăr, cu un pahar de apă, lasă să dea în clocote, scoate bine spuma, şi aşază în el bucăţile de gutui. Îndată ce gutuile vor fi fierte (să nu acoperi tingirea), le scoţi pe compotieră, laşi siropul să scadă şi‑l torni peste bucăţelele de gutui.

  

 

  

COMPOT DE PRUNE

Pui zahărul cu apă la foc, tot măsurile de mai sus. Laşi să dea în clocot, scoţi spuma, aşezi 500 gr. de prune, laşi să fiarbă. Când sunt fierte, le scoţi, laşi siropul să scadă şi‑l torni peste el.

COMPOT DE CASTANE

Iei un kg de castane, le cureţi frumos de coajă şi le pui să fiarbă. Până ce ele fierb, faci siropul următor: pui la foc jumătate kg de apă şi jumătate kg de zahăr, laşi să fiarbă până ce se leagă. Jupoi castanele fierte de pieliţa subţire băgând de seamă ca să nu le fărâmi şi le aşezi în acel sirop; adaugi un păhăruţ de rom, o bucăţică de vanilie şi laşi să stea câtva acoperit pe marginea maşinii, ca siropul să poată pătrunde în castane.

Unii, în loc de rom, pun kirsch.

  

Rețete din Constantin Bacalbașa, Dictatura gastronomică. 1501 de feluri de mâncări din 1935