Conform unui studiu efectuat de National Literacy Trust din Marea Britanie, fetele citesc mai mult decât băieții… ar trebui oare să ne îngrijorăm că băieții noștri nu își doresc să citească nici bibliografia școlară obligatorie, dar nici romanele clasice de aventuri? Ce-și doresc ei oare să citească?

Aceeași întrebare și-a pus și Jon Scieszka, un profesor de școală primară care a devenit un apreciat autor de bestselleruri, după ce a aplicat o rețetă literară originală. Și el și-a dorit dintotdeauna să-i facă pe băieți să descopere pasiunea pentru lectură și iată că a și reușit.

Totul a început când băiețelul lui în vârstă de opt ani a primit ca temă pentru ora de literatură volumul Căsuța din preerie. Jon Scieszka povestește că l-a întrebat la un moment dat entuziasmat: ”Ei cum e? Îți place povestea?” Puștiul său i-a răspuns imediat: ”Glumești? Cum să-mi placă? Nu se întâmplă nimic interesant în această carte!” Acest răspuns tranșant l-a pus pe gânduri!

frank einstein1  Frank Einstein2   Frank Einstein-vol3-web

Experiența fiului său și impresia că “lumea educațională nu înțelege dorința băieților de a citi romane de nonficțiune care să abunde în acțiune și energie” l-a mobilizat pe Scieszka să scrie seria Frank Einstein – o serie de șase cărți care le face cunoștință micilor exploratori cu noțiuni despre Materie și Energie, Oameni și Viață, Pământ și Univers, de la cele mai mici obiecte cum sunt atomii la cele mai mari, cum este Cosmosul.

Scieszka afirmă că tipologia clasică a copilului-geniu i-a permis să dea frâu liber imaginației și să scrie o poveste atât de amuzantă cu ajutorul personajului principal, Frank Einstein, băiețelul cu minte sclipitoare, și a celor doi roboți simpatici: Klink și Klank.

Marele scriitor de romane polițiste Elmore Leonard spunea că își scrie romanele eliminând la final pasajele plictisitoare. Același lucru îl face și Jon Scieszka în cărțile Frank Einstein – alege să folosească părțile cele mai captivante din experimentele științifice și oferă micilor cititori idei pentru a-și pune la încercare curiozitatea și creativitatea.

Adevărul este că marea majoritate a băieților nu agreează cărțile magice și minunate, ei își doresc povești de acțiune, în care ficțiunea și nonficțiunea se combină într-un ritm alert și neapărat amuzant.

Pandora M a publicat acum Frank Einstein și Acceleratorul de Creiere, cel de-al treilea volum din această serie, după  Frank Einstein și Motorul cu Antimaterie și Frank Einstein și Electro-degetul.

În acest volum al seriei Frank Einstein, Klink și Klank construiesc Acceleratorul de Creiere pentru a îmbunătăți capacitățile corpului omenesc și pentru a o ajuta pe prietena lor Janegoodall să ajungă în echipa de baseball. Dar vor putea ei să-l învingă pe eternul lor rival T. Edison și să salveze lumea?