Formula antifumatRenunţarea bruscă înseamnă să fumezi „normal“ până în ziua în care vrei să te laşi şi apoi să elimini complet ţigările.

S‑ar putea să pară o cale ciudată de abordare a unei dependenţe, dar există cercetări credibile care demonstrează că această metodă funcţionează cel mai bine — dacă te simţi în stare s‑o aplici.

Două treimi din tentative sunt făcute dintr-odată. Asta înseamnă că fumătorul n‑a încercat să reducă numărul ţigărilor înainte de ziua cea mare. A fumat ca de obicei, apoi, când a sosit ziua în care s‑a hotărât să nu mai fumeze deloc, nici un fum.

Poate părea descurajant, dar îţi spun că tentativele de acest gen tind să dea rezultate mai bune decât cele în care se reduc treptat ţigările. Nu spun că reducerea graduală n‑o să funcţioneze la tine — doar că, în medie, lăsatul brusc tinde să dea rezultate mai bune.

La clinica Spitalului Maudsley din Londra, una dintre cele mai renumite din lume specializate în renunţarea la fumat, fumătorilor li se spune că pot să fumeze cât poftesc până în momentul şedinţei din ziua stabilită pentru renunţare, care poate fi la ora 18. Astfel, se întâmplă adesea să vezi o mulţime de oameni în preajma clădirii fumând de zor. Pare puţin ciudat, dar funcţionează foarte bine!

S‑ar putea să fie un avantaj în a fuma mai mult decât de obicei tocmai când te pregăteşti să te laşi. Au fost mai multe studii care au cercetat „fumatul aversiv“. Ideea este să fumezi două sau trei ţigări trăgând cu pasiune fumul în piept până când ţi se face rău fizic. Apoi, ultima amintire legată de fumat va fi că ţi‑a făcut rău. Aceste studii au constatat că oamenii care au procedat astfel au avut o probabilitate ceva mai mare să atingă un succes durabil în renunţarea la fumat.

     

Din: FORMULA ANTIFUMAT, de Robert West, Chris Smyth, Jamie West