Lumea și Universul nostru sunt pline de lucruri prea grandioase pentru a putea fi înțelese. Dar putem atrage atenția asupra lor reducându-le.

Scala este un instrument util pentru arhitecți, ingineri, cercetători din domeniul medical și constructori. Dar este și o parte importantă din aritmetica – înțelegerea a ceea ce înseamnă numerele și a modului în care pot fi folosite. Copiii noștri au nevoie să fie buni la aritmetică pentru a putea deveni persoane informate.

Interesul lui David J. Smith, autorul cărții Dacă… Un mod nou și fascinant de a privi ideile mărețe și numerele, pentru dimensiuni a apărut când era un puști care construia machete

de nave. Ulterior ca profesor, a făcut nenumărate activități legate de machete și dimensiuni ca să-i determine pe elevi să aprofundeze ideea de mărime și de relație între lucrurile mărețe.

Aceste exerciții i-au arătat ce impact pot avea dimensiunile și machetele. Din astfel de idei au apărut și cărțile pe care le-a scris, If a World Were a Village, If America Were a Village și This Child, Every Child. Acestea reduc idei complicate și le transformă în ceva mai ușor de înțeles, mai plin de însemnătate.

Iata câteva activități pe care le puteți face cu copiii pentru a-i ajuta să înțeleagă dimensiunile.

Faceți o colecție de dimensiuni

Copiii sunt înconjurați de obiecte ale căror dimensiuni au fost reduse, cum ar fi păpușile, mașinile de jucărie sau dinozaurii.

Adunați câteva jucării și ajutați-i pe copii să ghicească dimensiunea reală. De exemplu, un Tyrannosaurus rex în mărime naturală are o lungime de 12 metri.

Măsurați un T. rex de jucărie și încercați împreună să vă dați seama care este dimensiunea lui reala. Un T. rex în mărime naturală are 12 metri, adică 1200 de centimetri, deci scara acestui T. rex de jucărie ar fi 10:1200, care poate fi exprimată și 1:120.

Hărți

Hărțile sunt un alt exemplu comun din viețile noastre. Reprezintă ceva mare (un oraș, un stat, o țară, lumea), redus la altceva care poate fi ținut în mână și folosit. De obicei, o hartă oferă informații despre scara, redată ca un raport între dimensiunea sa și dimensiunea originalului. O hartă de perete a României poate avea 1:5 000 000 – un centimetru de pe hartă reprezintă 5 000 000 de centimetri din lumea reală. Încercați să vă cartografiați școala, casa sau cartierul și vedeți ce dimensiune este cea mai potrivită pentru o hartă care să poată fi ținută în mână și folosită.

Mărul Pământ

Acest proiect plin de inspirație, Earth apple, care practic micșorează Pământul, a fost început în 1994 de Population Connection. De atunci s-a răspândit în toată lumea.

Practic, Pământul este comparat cu un măr. Dați la o parte trei sferturi din măr, reprezintă apa lumii (oceane, gheață, lacuri, râuri). Sfertul rămas înseamnă uscat. Tăiați acest sfert în două jumătăți. Una dintre acestea reprezintă uscatul nelocuibil, care nu este potrivit pentru oameni și culturi (regiunile polare, deșerturile, mlaștinile, munții etc.). Restul, o optime din suprafața Pământului, reprezintă zonele în care oamenii pot locui.

În continuare tăiați această optime în patru bucăți. Trei dintre acestea reprezintă uscatul care nu poate fi cultivat pentru că este prea stâncos, mlăștinos, friguros, abrupt, cu sol arid sau reprezintă o fosta zonă agricolă transformată în așezare, autostradă ori altă infrastructura umană. Pe acestea dați-le la o parte. Ultima bucățică – a 32-a parte din suprafața Pământului – este terenul pe care îl avem la dispoziție pentru a crește culturi. Acea bucățică trebuie să hrănească toată populația lumii.

Cronologii

O cronologie este un instrument perfect pentru a fi folosit la școală, dar și acasă. Desfaceți o rolă mare de hârtie și lipiți-o de-a lungul pereților.

La unul dintre capete marcați data de la care ați început (de exemplu, 1492, 1776 etc.) și la celălalt capăt scrieți „Prezent“.

Apoi încercați să vă dați seama câți centimetri ar reprezenta anii dintre cele două capete. Pe măsură ce se derulează ora, adăugați evenimente. De exemplu, dacă subiectul de discuție este istoria colonială, puteți adauga: 1603, Champlain cartografiază Noua Franță; 1609, Colonia Virginia; 1620, Plymouth etc.

Cronologia este de ajutor în cazul multor subiecte – istoria europeana, monarhia engleză, președinții americani, invenții etc.

Cronologiile nu trebuie să fie doar orizontale. Copii pot să conceapă o cronologie verticală, pornind de la imaginea unei monede și a unui timbru care stau în echilibru pe vârful Turnului Eiffel.

Dacă înălțimea turnului, a monedei și a timbrului ar reprezenta întreaga istorie a lumii, moneda și timbrul ar indica de când există oamenii pe planetă, iar timbrul ar fi istoria recentă, de aproximativ 3 000 de ani. Discutați cu copiii și despre alte modalități de exprimare a timpului și a trecerii acestuia.

Dimensiuni pereche

Desenați cu cretă contururi de animale pe o bucată mare de asfalt. (Daca nu aveți la dispoziție un spațiu în aer liber, folosiți o podea sau chiar o foaie mare de hârtie.)

Începeți cu o balena albastră – cel mai mare animal de pe Pământ. Pentru că o balenă albastră în mărime naturală ar avea o lungime de 30 de metri, va trebui să-i reduceți dimensiunea la ceva mai ușor de redat. Desenați alături și alte animale a căror mărime să fie egală cu cea a balenei albastre.

Sau puteți compara suprafețele țărilor. Cea mai mare țară este Rusia, cea mai mică, Vatican, iar restul sunt undeva între acestea două.

Extinderea dimensiunilor

O altă activitate ar fi mărirea obiectelor mici. Multe orașe sărbătoresc un eveniment important, folosind versiuni mărite ale unor obiecte. De exemplu, orășelul Alma din Arkansas deține cea mai mare conserva de spanac din lume, în timp ce Moose Jaw din Saskatchewan are un elan uriaș, iar Tampa, Florida, o popică uriașă. Care este simbolul familiei sau al școlii voastre?

Alegeți împreună unul și ajutați-i pe copii să găsească o dimensiune. Apoi învățați-i să calculeze dimensiunea simbolului mărit.

O altă variantă ar fi să măriți o poză mică sau o hartă. Împărțiți pe secțiuni poza pe care vreți să o măriți, trasând o grilă, apoi faceți o grilă mai mare pe o foaie albă de hârtie. După aceea copiați fiecare secțiune a pozei mici în secțiunea din grila mare.

Dincolo de orice, distrați-vă și încercați lucruri noi!