„Prietenii sunt ca înghețata – există mai multe feluri de arome, dar fiecare este unică. Oamenii au prieteni diferiți, pentru scopuri diferite. Interacționăm pe mai multe nivele, cu oameni diverși. Există stadii ale prieteniei și oameni care ne sunt apropiați. În aceeași măsură, putem cunoaște și persoane care rămân la distanță de noi. Este în ordine să păstrăm în viața noastră și relații cu persoane care nu sunt cei mai buni prieteni ai noștri. Câteodată, partea dificilă este să poți evalua cu adevărat relațiile de prietenie pe care le ai și să știi ce ți-ar plăcea să se schimbe.”

Cât de dificil este uneori să-ți faci prieteni, mai ales când ești mic, mai mult sau mai puțin introvertit, pășind pe un teren nou și nesigur! Poate că ai avut deja o încercare eșuată și apoi ți-e teamă sau poate că nici măcar nu ai reușit să faci primul pas. Oare ce emoții se ascund acolo? Frică? Frustrare? Rușine? Vinovăție? Sentimentul de izolare poate apărea încă de timpuriu în viață, lăsând neîmplinită una dintre nevoile umane fundamentale, aceea de apartenență, pe care Maslow o așeza în piramida sa imediat după nevoile bazale, de reglare a homeostaziei. Un copil singur are toate șansele să ajungă un adolescent retras și un adult care nu interacționează cu semenii săi, ceea ce, așa cum s-a demonstrat, reprezintă un pericol major pentru sănătate.

De aceea, este extrem de important ca părinții să-și călăuzească fiica/fiul prin acest noian de emoții, exersând diverse situații prin joc și exemple, comparând chiar prietenii cu diversele arome de înghețată, ca în pasajul citat mai sus, pentru ca jocul să devină dintr-odată dulce și apetisant, întipărindu-se astfel mai bine în memorie.

Așadar, e timpul să-ți iei costumul de coach, antrenându-ți și motivându-ți copilul să cucerească și să navigheze cât mai lin pe apele sociale. Deci: „Pe locuri, fiți gata, la joacă!”

recenzie de Manuela Sofia Nicolae