Carapacea2 aprilie, Cărturești-Verona, ora 18:

Vă invităm la dezbaterea

Ce este autismul?

organizată cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului.

Vor vorbi: Andreea Sorescu – părinte, director executiv – Asociația ”Învingem Autismul”, Anca Munteanu – psihoterapeut, Camelia Dumitru – psihoterapeut și traducător

În cadrul aceluiași eveniment va fi lansată cartea Carapacea protectoare scrisă de psihoterapeuta britanică Frances Tustin.

Iată și un fragment:

***

Pe măsura ce se apropia vacanţa de Crăciun, David a încercat să se dea bine pe lângă mine pentru a obţine o cutie mare de carton pentru, aşa cum s-a exprimat el, „a face un corp în care să mă scufund”. Mai târziu, a spus că era pentru o armură pentru a-l proteja de „monstrul cu gaura”. Nu i-am dat o cutie de carton mare, ci i-am oferit câteva bucăţi de carton.

A devenit în curând clar că David simţea că, deoarece reuşise să mă convingă să-i dau acest carton, mă trăise ca pe un lucru maleabil, neînsufleţit, care-i permisese să obţină ceva în plus faţă de ceilalţi copii. Nu putea să vadă că era un gest de cooperare, de ajutor din partea mea.

David a confecţionat din carton un cap şi mâna unei armuri. În tot timpul în care a creat armura, vorbea despre tatăl său. Simţea că smulgea trăsături ale tatălui, ca şi cum acesta ar fi fost un obiect neînsufleţit. De exemplu, spunea „Acum o să iau ceva din părul său”. „Acum o să-i iau urechea”. „Ăsta este nasul lui”. Vorbea despre tată ca fiind foarte puternic şi având „muşchi enormi”.

(…)

În acest material, David nu s-a jucat „de-a costumatul”, cum ar face copiii normali, deşi unele elemente erau comune. Lua lucrurile în serios, cu intensitate. Pentru el, părea a fi o problemă de viaţă şi de moarte. A simţit în acest mod că a scăpat de monstrul cu „gaură” — un monstru care însemna moartea. De asemenea, controla „pietrişul” iritabilităţii sale fizice şi teama. Izolat în fortăreaţa impenetrabilă a armurii, el nu putea nici să vadă, nici să audă, nici să atingă: procesele de intrare şi cele de ieşire fuseseră blocate.