101 hipertensiuneRăspunsul la această întrebare este un da cât toate zilele!

Nu există factor mai perfid care să contribuie la problemele de sănătate ca fumatul. Chiar şi fumatul de trabuc sau pipă este periculos pentru sănătate. În SUA, fumatul este cauza a peste 1 000 de decese pe zi şi a 20% din totalul deceselor.

(…)

Nicotina din ţigări face să crească pulsul şi contractă vasele de sânge, ceea ce poate face să crească tensiunea arterială undeva între 10 minute şi o oră. În mare, o treime dintre toţi pacienţii hipertensivi fumează. Se consideră că nicotina face să scadă eficienţa unor medicamente anti‑hipertensive, în special a beta‑blocantelor. Chiar dacă fumatul nu provoacă hipertensiune arterială permanentă, creşterile temporare ale tensiunii arteriale asociate fumatului se pot dovedi periculoase. Regretatul dr. Thomas Pickering, pe baza monitorizării tensiunii arteriale în ambulatoriu timp de 24 de ore, a demonstrat că, pe parcursul zilei, tensiunea sistolică este cu 5–10 mm Hg mai ridicată la cei care fumează un pachet de ţigări pe zi decât la nefumători.

(…)

Nicotina activează sistemul nervos simpatic şi stimulează secreţia de hormoni (adrenalină şi noradrenalină) în sânge, care nu doar că fac să crească pulsul şi tensiunea arterială, dar pot să provoace şi aritmie. În plus, fumatul face să scadă cantitatea de oxigen care ajunge în ţesuturi şi în organele vitale. Fumatul introduce în sânge monoxid de carbon, aceasta afectând vasele de sânge, permiţând acumularea de colesterol pe artere şi accelerând ateroscleroza. Practic, arterele inimii (coronariene) sunt mai frecvent şi mai grav afectate la fumători decât la nefumători.

Fragment din 101 Întrebări şi răspunsuri despre hipertensiunea arterială