O nouă apariție editorială se alătură titlurilor publicate de Editura Trei în colecția Autori români – romanul lui Ioan Mihai CochinescuVulpea lui Akira. Un volum despre care Mircea Cărtărescu spune că se topește în lumina funambulescă a evocărilor, mereu același și totuși mereu altul la fiecare pagină, spre plăcerea adevăraților iubitori de literatură. Iar autorul, Ioan Mihai Cochinescu, îl descrie ca pe un roman-puzzle încărcat de mister și dragoste, trecând ca în vis prin vârstele copilăriei, adolescenței, tinereții și maturității, căci de la un cap la altul, se poate citi în cheie ludic-inocentă, cu bucuria găsirii cartonașului cel nou și misterios ce se îmbină perfect cu cele descoperite și rânduite anterior. Este, totodată, cartea unui îndepărtat spațiu timișorean exotic, enigmatic, plin de palate, clădiri străvechi, grădini luxuriante, labirinturi, lacuri și păduri ce istorisesc povești despre acrobați, saltimbanci și animale sălbatice iar casa noastră Secession de demult, dimpreună cu locuitorii ei, devine ea însăși un personaj. Cele mai multe întâmplări și personaje au ca suport real chiar viața mea, „para contarla”, cum atât de inspirat spunea Gabriel Garcia Marquez. Nu în ultimul rând, părtașe la poveste sunt și personalități din lumea artelor, muzicii, literaturii sau filmului, ce ne devin prieteni apropiați, împărtășindu-ne cu simplitate și căldură sufletească frumoasele sentimente care le-au animat întreaga existență.

Și pentru că ne dorim ca cititorii să aibă ocazia unei întâlniri cu Ioan Mihai Cochinescu, vă așteptăm vineri, 8 aprilie, începând cu ora 18.30, la lansarea și sesiunea de autografe dedicată romanului-puzzle – Vulpea lui Akira, în spațiul luminos și primitor al librăriei Humanitas de la Cișmigiu. Alături de autor vor fi prezenți scriitorii Ioana Pârvulescu, Mircea Cărtărescu și Bogdan-Alexandru Stănescu.

„Ioan Mihai Cochinescu este unul dintre prozatorii de forță și bravură ai generației mele, autor al unui roman-cult al vremii, mult iubit de optzeciști, numit Ambasadorul, și al mai multor volume de povestiri, între care Visul de iarnă al Isabellei. De la-nceput a atras atenția criticii ca un prozator artist, rafinat și baroc, dar și ca un spirit polivalent, fiind în același timp muzicolog, pianist și violonist, estetician, artist fotograf și autor de filme experimentale. Vulpea lui Akira e un fermecător roman-puzzle, impregnat de nostalgie ca o pictură de Chagall. În el trăiește cu intensitate Timișoara copilăriei și adolescenței autorului, centrată pe casa Secession în care-a locuit, oraș în care comunismul epocii n-a reușit să oblitereze oamenii și obiectele unei mult mai vechi tradiții culturale. Avem în povestirile care se succed o atmosferă densă și misterioasă, plină de lucruri vechi și prețioase, de personaje în continuă levitație emoțională, între care cele feminine sunt strălucitoare ca niște păsări exotice. Un strat cultural subtil aduce în lumea reală inserturi de o naturalețe paradoxală: în acțiune intervin adesea eroii autorului, Vivaldi, Beethoven, Michelangelo Antonioni, Márquez, Cortázar, Akira Kurosawa sau Vargas Llosa, care se apleacă peste umărul scriitorului cu familiaritate, dialogând cu el despre viață și destin.“ Mircea Cărtărescu

Ioan Mihai Cochinescu (16 aprilie 1951, Timișoara) este scriitor, eseist, estetician, profesor de pian, jurnalist, realizator TV și doctor în muzică-estetică al Universității Naționale de Muzică din București. Încă din adolescență scrie proze scurte în revista Argeș și realizează filme artistice și documentare de scurtmetraj. Filmul său Când oamenii se joacă este premiat pentru scenariu și regie la București (1969), iar la Hiroșima, Japonia (1975), obține Marele Premiu și Medalia de Aur. Cochinescu este membru al Uniunii Scriitorilor din România (1993), al Asociației Artiștilor Fotografi din România (1982) și al PEN Club România (2019). Interzis de cenzura în toamna anului 1989, romanul său Ambasadorul (Editura Cartea Românească) apare în 1991 și este distins ulterior cu Premiul Academiei Române, Premiul Uniunii Scriitorilor și Premiul Liviu Rebreanu. Publică romanul Rock & Depeche. Filmul unui roman (Editura LiberArt, 1993), apoi prozele scurte din anii ’80: Visul de iarnă al Isabellei și Insula (Editura RAO, 1996), volumele de eseuri Tratatul de Caligrafie, Tratatul de Alchimie (Editura Libertas, 2006) și Tratatul despre sublim (Editura Libertas, 2007), monografia-album Vivaldi în Veneția (Editura LiberArt, 2009) și cărțile pentru copii: Micul venețian. Antonio Vivaldi (Editura Didactica Publishing House, 2014) și Oul care zboară. Constantin Brâncuși (Editura Didactica Publishing House, 2015), ambele în colaborare cu artista vizuală Sidonia Călin.