Băuturile alcoolice sunt, în general, o sursă de carbohidrați, principala cauză a îngrășării. Ce-i drept, berea și cidrul conțin o mai mare cantitate de glucide decât vinul, căci nu degeaba vorbim de ”burta de la bere”, observă medicul John Briffa în Cel mai bun manual de slăbit pentru bărbați.

  

    

   

Mai departe, Dr. Briffa confirmă că vinul roșu are mai puțini carbohidrați decât cel alb, deci dacă ții cură, e de preferat să te limitezi la un pahar de vin roșu la cină. Care, atenție!, nu e chiar atât de sănătos precum se zice.

  • O dată, pentru că ”alcoolul sporește riscul apariției unor boli, cum ar fi cele de ficat și cancerul”.
  • Apoi, pentru că povestea cu ”sprițul sănătos” care ar preveni bolile de inimă se pare că este susținută de studii științifice prost alcătuite (ipoteza autorului este că în grupurile celor ce nu consumă vin și care se ”dovedește” că sunt mai predispuși la bolile de inimă s-ar putea afla oameni care au deja probleme de sănătate și cărora li s-a recomandat abstinența de la alcool, dar și foști pătimași care s-au lăsat de băutură, iar acum suferă consecințele vechiului viciu).

  

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=fARnax3WmK8]     

   

Ok, dar cu ce te poți hidrata într-o zi caniculară dacă nu vrei să faci burtă? Iată lista băuturilor recomandate sau, din contră, puse pe lista neagră:

1. Băuturi care trebuie evitate: vin alb, cidru, bere; dar și sucul de fructe și răcoritoarele îndulcite, căci ”o cutie de 330 ml de suc răcoritor conține echivalentul a 9 lingurițe de zahăr”, iar ”concentrația de zaharuri din sucurile de fructe (chiar și din cele neîndulcite) este cam aceeași cu cea a băuturilor răcoritoare”

2. Băuturi de consumat cu moderație: vinul roșu, smoothie-uri și ceaurile și cafeaua care conțin cofeină (consumată în exces, produce schimbări de dispoziție și insomnii).

3. Băuturi ce pot fi consumate fără restricții: apa (mda, parcă pe asta o știați :); dar mai aflați că sângele mai diluat intensifică descompunerea grăsimilor în organism, iar celulele deshidratate încetinesc metabolismul); ceaiul de fructe (conține antioxidanți), cafeaua  decofeinizată și ceaiul verde (un experiment a arătat că 5-6 căni de ceai verde, care grăbește metabolizarea grăsimilor, conduc după 12 săptămâni la o scăderea semnificativă a grăsimii corporale și a circumferinței taliei).

  

Ascultă aici o recenzie radiofonică a cărții

Cel mai bun manual de slăbit pentru bărbați 

realizată de Valentin Protopopescu (Radio România Cultural)