PPP_Parentingul magic_site          Cum mai rămâne parentingul magic chiar și în situații provocatoare ca „atunci când copiii nu dorm întotdeauna bine noaptea, se pun pe urlat când vine momentul plecării la școală sau într-un magazin, când trec printr-o criză existențială iscată aparent din senin”?

             Psihoterapeuta Hedvig Montgomery listează în cartea sa, „Parentingul magic. Șapte pași simpli pentru o educație reușită a copiilor”, apărută la Editura Trei, nu doar astfel de provocări care îi fac pe părinți să se îndoiască de capacitatea și răbdarea lor, ci și sfaturi utile și concrete pentru viața de zi cu zi și pentru contextele mai încărcate… emoțional.

A crește copii este departe de imaginea idilică pe care părinții o aveau înainte de acest nou statut, mai ales când apar confruntări cu propria persoană și propriile limite. Dar exact aici intervine magia. După cum explică Montgomery, aceasta constă, în primul rând, în transformarea de sine. „Devenind părinți mai buni deveniți totodată și persoane mai bune. Cu alte cuvinte, merită din plin efortul!  Și totul începe prin crearea și, ulterior, protejarea legăturii de atașament dintre voi și membrii familiilor voastre. E o legătură care urmează să dureze o viață, așadar aveți mare grijă de ea”.

Cu o experiență de 20 de ani în terapia familiei și copilului, psihoterapeuta norvegiană Hedvig Montgomery nu aduce prin această carte soluții magice care vor merge de fiecare dată ca prin minune. Pentru că, după cum afirmă chiar ea, atât din experiența profesională, dar și din cea de mamă, „Șapte pași simpli pentru o educație reușită a copiilor” nu își propune să transforme cititorii în părinți perfecți din simplul fapt că ei nu există. „Mai mult, copilăria perfectă despre care citim în povești este la fel de reală ca Tărâmul de Nicăieri, făcând urmărirea perfecțiunii perfect zadarnică”.

Însă, există motive întemeiate pentru care ea a devenit autoarea preferată a părinților din mai multe țări, iar „Șapte pași simpli pentru o educație reușită a copiilor” este considerată noua biblie de parenting din țările nordice și cea mai potrivită carte pentru părinți, despre ei înșiși și despre copii, a secolului 21. Aceasta este prima carte din seria „Parentingul magic”, în care apar cele mai importante reacții, modalități de exprimare și de relaționare ale copiilor cu ei înșiși, cu propriile emoții și cu tot ce îi înconjoară, în diverse etape de dezvoltare. Astfel ca părinții să primească tot ajutorul pentru a înțelege cel mai bine ce se întâmplă cu cei mici în diverse situații și cum ar trebui ghidați, în așa fel încât la maturitate să devină adulți cu încredere în forțele proprii.

Dincolo de această primă introducere nuanțată, Hedvig Montgomery a publicat alte patru cărți din această serie, aprofundând provocările și oferind soluții pentru fiecare etapă importantă de dezvoltare, cu explicații pentru diferite tipuri de comportamente între 0 și 2 ani, între 2 și 6 ani, între 6 și 12 ani și între 13 și 18 ani.

Noi credem că această serie de cărți este una inovativă și că <Parenting> este o carte foarte importantă. Este o carte mică despre marile întrebări”, spune agentul literar al autoarei, Federico Ambrosini. Acesta vorbește și din perspectiva sa de părinte, nu doar din cea profesională, adăugând că a căutat mult timp o carte care să-l ghideze și să îi ofere răspunsuri la toate întrebările apărute de când a devenit tată. „Am un sentiment de siguranță acum, descoperind această serie pe care o pot folosi pe toată durata dezvoltării și creșterii copilului meu”, încheie Ambrosini.

 

Următoarea carte din această serie pe care Editura Trei o va publica în curând poartă titlul de „Timpul miracolelor” și este dedicată părinților cu copii de până la doi ani.