Ferdinand von Schirach, despre barbatul pe care l-a enervat nevasta.

“Friedhelm Fähner a lucrat toată viaţa ca medic generalist în Rottweil, eliberând anual 2800 de carnete de asigurare medicală în cabinetul lui aflat pe cea mai circulată stradă din oraş. A fost, de asemenea, preşedinte al Societăţii Culturale Egiptene, fiind şi membru al Clubului Lions. N‑a avut antecedente penale, n‑a comis nici măcar delicte minore.

Pe lângă casa în care locuia, deţinea două apartamente date spre închiriere, un Mercedes E‑Klasse de trei ani, cu interior din piele şi climatizare automată, precum şi aproximativ 750.000 euro, în obligaţiuni şi hârtii de valoare, şi o asigurare de viaţă pe termen limitat. Copii nu avea. Singura rudă încă în viaţă era sora lui, mai tânără cu şase ani, care locuia în Stuttgart cu familia, soţul şi cei doi copii. De fapt, nu prea ai avea ce povesti despre viaţa lui Fähner.

Excepţie făcând chestia cu Ingrid.”

După patruzeci de ani de căsătorie, un gentlemen respectabil, doctor în medicină, își ucide soția. Cu sânge rece. Apoi, el însuși, cheamă poliția. Sentința pe care o primește vă va contrazice de bună seamă așteptările.

Autorul cărții CRIME se numește Ferdinand von Schirach. De profesie, avocat de drept penal. Supranumit “avocatul celebrităților” (a reprezentat câteva figuri politice importante; a pledat în numele familiei actorului decedat Klaus Kinski, atunci când s-au publicat  fișelor medicale ale bolnavului). De curiozitate, el este, se pare, nepotul criminalului de război Baldur von Schirach (care a fost leader al mișcării tineretului nazist).  

CRIME este o carte foarte specială și bine scrisă. Atu-ul ei este însă subiectul: von Schirach poveștește câteva cazuri foarte ciudate cu care s-a confruntat în cariera sa.

Să luăm cazul primei povestiri din carte, care pleacă de la o întâmplare ABSOLUT ADEVĂRATĂ: un bărbat respectabil, a fost fidel 40 de ani neveste-sii, o scorpie nesuferită și cicălitoare, dar la un moment dat, nu a mai rezistat și a ciopârțit-o în bucăți. Ce credeți că a spus lumea din jur? Ceva de genul: “Bine a făcut, bietul om”. Schirach a fost numit avocatul apărării.

Și nu este singurul caz tare pe care l-a scos la lumină, citiți și restul cărții (apărută în Germania anul trecut și care este deja în curs de apariție în alte 25 de țări)!

CRIME, de Ferdinand von SCHIRACH,
colectia REALITY SHOCK, editura PANDORA M
Trad. din germană de Gabriella Eftimie
În librării din 15 iunie 2010