Vă propun un început de săptămână hedonist.

Chiar dacă nu sunteți în vacanță și agenda vă e plină până la refuz, luați o pauză și completați-vă lista de plăceri personale (ghid vă va fi coach-ul Evelyne Bissone Jeufroy, autoarea volumului Patru plăceri pe zi. Binefacerile plăcerii asupra corpului și spiritului):

   

***

      

Stabilim mai întâi o listă de 25 până la 30 de plăceri personale din care extragem apoi cele minimum patru plăceri pe zi (am putea bineînţeles să ne oferim zece sau douăzeci sau mai multe), gândindu‑ne “când?”, “unde?” şi “cu cine?” să le realizăm.

Această listă trebuie afişată într‑un loc la vedere, pentru a nu uita de ea în perioadele de stres sau supărare. Atunci când corpul a deprins obiceiul de a primi plăcerea zilnic, patru, cinci sau chiar zece ori pe zi, el nu uită şi simte lipsa atunci când aceasta nu se întâmplă. Însă va dura două săptămâni sau chiar o lună până când aceasta se va instala.

Este vorba de un contract cu sine care permite locuirea propriului corp şi ancorarea în clipa prezentă. A învăţa cum să primește un surâs, să te bucuri primăvara de înflorirea unui arbore, de mişcarea şi transparenţa unei frunze în vânt, de pasul ritmat al unui dansator, de parfumul ce izvorăşte din flori cum sunt crinul sau iasomia, de voluptatea unui trandafir care se deschide şi înfloreşte.

Capacitatea de resimți plăcerea se citeşte în expresia feţei, strălucirea privirii, amploarea respiraţiei şi postura corpului.

(…)

Un număr mare de persoane traversează viaţa în mod mecanic, fără a avea conştiinţa a ceea ce fac.

Unul dintre prietenii mei, celibatar, şi‑a dat seama de exemplu, după ce a discutat cu mine, că îşi oferea, în fiecare dimineaţă, înainte de începerea programului de muncă, cinci plăceri:

  • o baie cu sare nerafinată de mare;
  • o cafea în bistroul situat la parterul locuinţei lui;
  • o convorbire telefonică cu naşa lui, la care ţine foarte mult şi cu care îi place să râdă;
  • sudokul zilei;
  • un joc de “solitaire” pe calculator.

În acest fel nişte activităţi de rutină, automate chiar, au fost transformate într‑o succesiune de plăceri pe care acest om a învăţat să le resimtă şi să le savureze.

Încetinindu‑şi gesturile şi găsind timp pentru a se bucura de aceste momente, el a devenit atent la o multitudine de detalii care dau naştere emoţiilor, senzaţiilor şi conştientizează starea de bine care s‑a instalat în corpul său.

Puţin câte puţin, el învaţă astfel să cultive obişnuinţa de a asculta, de a observa şi primi mesajele de plăcere pe care corpul său, prin cele cinci simţuri, le trimite creierului.

Fragmente din volumul Patru plăceri pe zi. Binefacerile plăcerii asupra corpului și spiritului