În această perioadă, atenția, concentrarea și prezența ne sunt suprasolicitate de ecrane și tehnologie. Mai mult ca oricând, practica simplă a meditației ne poate ajuta să stabilim limite exterioare, să ne găsim echilibrul interior și să dezvoltăm o conectare mai bună cu noi înșine și cu ceilalți, în fața presiunii exercitate de mediul online. Iar acum este și mai dificil să moderăm frecvența utilizării acestuia. Și, cu atât mai mult, este nevoie să devenim conștienți de efectele pe termen lung ale acestei utilizări constante și de o reechilibrare cu alte activități sau practici, cum este cea a meditației.

Psihoterapeutul francez Christophe André propune să tratăm „ecranele” așa cum tratăm alcoolul sau deserturile: în general sunt delicioase, acum sunt și necesare, dar periculoase. Și tre­buie, deci, să le consumăm cu moderație, cu prudență și inteligență. „Depinde de noi să facem în așa fel încât ecranele să nu fie un obstacol între noi și lume, ci o legătură printre multe alte legături.”, încheie autorul cărții 3 Minute de meditație, publicate la Editura Trei.

Cum putem descoperi practica meditației și ce este mindfulness-ul, dar și ce beneficii ne aduc, cei interesați pot descoperi în 5 cărți esențiale scrise de specialiști în domeniile psihologiei, psihoterapiei sau neuroștiințelor. Cu exerciții și sfaturi concrete, dar și cu explicarea pe înțelesul tuturor a acestor practici de igienă mentală și emoțională, topul celor 5 cărți despre meditație și mindfulness de la Editura Trei poate fi de un real ajutor, mai ales în contextul actual în care foarte multe activități s-au deplasat în mediul virtual. 

1. 3 Minute de meditație –  Christophe André

Psihiatrul și psihoterapeutul francez Christophe André aduce în „3 Minute de meditație” o lectură foarte frumoasă și profundă despre conectarea cu momentul prezent și conștientizarea de sine prin practica meditației, într-o epocă accelerată a tehnologiei, rețelelor sociale și multitaskingului. Cristophe André explică ce este și ce beneficii oferă meditația, atât la nivel general, cât și punctual, în situații și provocări concrete cu care ne confruntăm zilnic, analizând nenumărații stimuli la care suntem expuși în mediul profesional și în timpul liber.

Dar, mai presus de toate, „3 Minute de meditație” este despre alegerile noastre în aceste situații și despre cum decidem să ne raportăm în primul rând la noi, să ne „ascultăm” și să reacționăm în consecință atunci când volumul informațional și sarcinile ne depăseșc capacitatea de adaptare și confort. În acest scop, el însoțește informațiile oferite cu sfaturi și exerciții de meditație, care să ne ajute să conștientizăm că dispunem de toate „uneltele” de care avem nevoie pentru a fi mai prezenți în viața și în acțiunile noastre și pentru a îmbunătăți relația cu noi înșine și cu cei din jur.

2. Meditați cu noi – Christophe André

Meditația înseamnă prezență, înseamnă să fim prezenți la tot ce se întâmplă, la ce facem chiar în acest moment, dar și la tot ce survine în viața noastră.” Scopul meditației nu este să ne decupleze de la realitate, ci să ne ajute să reînnodăm o legătură și mai strânsă cu realitatea, o legătură marcată de luciditate, echilibru și bunăvoință. Meditația ne hrănește viața interioară și astfel ne ajută să înfruntăm mai bine violența din această lume, să-i admirăm și să-i savurăm mai bine frumusețea, să găsim o mai bună consolare pentru suferințe. Christophe André împreună cu Guido Bondolfi, Jacques Castermane, Gaëtan Cousin, Patricia Dobkin, Christian Gay, Patrice Gourrier, Sébastien Henry, Corinne Isnard Bagnis, Alexandre Jollien, Jean-Philippe Lachaux, Michel Le Van Quyen, Yasmine Liénard, Edel Maex, Christophe Massin, Fabrice Midal, Dominique Page, Claire Petitmengin, Pierre Philippot, Jeanne Siaud-Facchin, Marc de Smedt oferă în cartea „Meditați cu noi” o varietate de căi formative, de convingeri și de sfaturi ale unor maeștri ai meditației, ale unor persoane din sistemul de sănătate sau specialiști deschiși la contemplare, filosofie și religie.

3. Mindfulness pentru începători – Jon Kabat-Zinn

În ultimii ani, termenul „mindfulness” a început să fie tot mai des întâlnit în cărţile de psihologie şi de self-help. Mindfulness este starea de prezenţă, de conştientizare, de atenţie nemijlocită, acum şi aici. În acelaşi timp, este o tehnică de meditaţie. Studiile au relevat impactul său pozitiv asupra stării de sănătate, prin reducerea stresului şi, implicit, a incidenţei bolilor provocate de acesta. Cartea lui Jon Kabat-Zinn se adresează începătorului din fiecare. Ea poate fi privită ca o colecţie de reflecţii şi exerciţii, de deschis şi de explorat la întâmplare; ca o lectură incitantă şi înălţătoare, dacă e citită din scoarţă-n scoarţă; sau ca un set de lecţii zilnice despre practica mindfulness. Autorul comunică esenţa învăţăturilor sale, cum ar fi: felul în care vindecă mindfulness-ul, cele trei cauze ale suferinţei şi antidoturile lor, fixarea atenţiei asupra activităţilor zilnice, ieşirea din propria „poveste”, valoarea pe care o are întoarcerea repetată asupra corpului şi a simţurilor noastre… şi multe altele.

Jon Kabat-Zinn este profesor de medicină la Universitatea din Massachusetts, unde a înfiinţat Clinia de Reducere a Stresului şi Centrul pentru Mindfulness în Medicină, Îngrijirea Sănătăţii şi Societate. A studiat budismul şi zenul cu maeştri renumiţi. De asemenea, a publicat numeroase cărţi despre meditaţie şi mindfulness.

4. Meditația integrală. Mindfulnessul ca modalitate de creștere, trezire și revelare în propria viațăKen Wilber

Ken Wilber descrie în „Meditația integrală. Mindfulnessul ca modalitate de creștere, trezire și revelare în propria viață” cum se poate produce o transformare personală dintre cele mai bogate, pornind de la descoperirea și conștientizarea potențialului și resurselor interioare de care dispunem. Prin exerciții de introspecție și meditație, recurgând la mindfulnessul integral ca la un instrument valoros de autodevenire, autorul își poartă cititorii pe rând prin cele opt etape ale creșterii și cele cinci stări ale conștiinței identificate până în prezent, realizând, în final, o sinteză a acestora la nivel individual. „Meditația integrală” este o carte de referință a psihologiei transpersonale, acea psihologie care promite depășirea barierelor timpului și spațiului. Ken Wilber este scriitor american, promotor al psihologiei transpersonale și fondator al teoriei integrale, un sistem filosofic ce propune sinteza întregii cunoașteri și experiențe umane.

5. Mindfulness şi leadership – Matt Tenney, Tim Gard

Doar o mică schimbare în stilul nostru de viaţă, în activităţile pe care le facem oricum zilnic, poate aduce o transformare de proporţii în viaţa profesională şi personală, spun autorii cărții „Mindfulness și leadership”. Iar această schimbare se numeşte mindfulness, conştientizarea momentului prezent, atenţia concentrată clipă de clipă pe aici şi acum. Matt Teney şi Tim Gard le dezvăluie cititorilor cum pot, practicând mindfulness, să devină mai inovativi, să atragă şi să menţină în echipă colegi dedicaţi, să își dezvolte inteligenţa emoţională necesară pentru a crea o cultură a învingătorului, să fie un lider care-i inspiră pe ceilalţi. Matt Tenney este antreprenor, autor, speaker şi consultant în mediul de afaceri. Tim Gard este doctor în neuroştiinţe, speaker şi instructor de mindfulness.