Ce e cel mai greu când scrii un roman poliţist?

Pare uşor să scrii un roman poliţist, dar nu e deloc aşa. Cred că nici stilul, nici construcţia nu contează la fel de mult ca faptul de a explica de ce s-a produs o crimă, cum s-a ajuns ca o fiinţă umană să ucidă o altă fiinţă. Criminalii sunt şi ei nişte oameni şi au poveştile lor, nu toţi ucid din plăcere. Cred că în ţările nordice crimele sunt percepute cumva diferit de restul lumii, oamenii vor să înţeleagă substratul, motivaţia, criminalul e la fel de “compătimit” ca şi victima. Sigur, exagerez ca să înţelegeţi. Cred ca ăsta e cel mai greu lucru de realizat: să descrii circumstanţele, contextul producerii unui lucru atât de drastic cum e o crimă. Pentru că eu personal nu scriu despre un criminal în serie tipic, care-şi ucide victimele pentru că seamănă cu mama lui care l-a traumatizat în copilărie, şi cred că publicul nici nu mai reacţionează la situaţii de astea clişeizate.

– Aţi fost comparată cu Stieg Larsson. Vă place asta?

– Din păcate, Stieg Larsson a dispărut prematur şi era de aşteptat că vor exista voci care să caute un înlocuitor sau să facă nişte comparaţii, chiar dacă unele nu se justifică. Nu mi se pare că semăn în vreun fel cu el sau că altcineva ar semăna şi nu prea înţeleg sloganele astea mediatice care compară. Au un sens doar ca tip de marketing.

– Cred că Times se referea la impact şi la forţa scriiturii, fără să facă neapărat vreo comparaţie de conţinut…

– Da, e posibil. În acest caz, e grozav, ma bucur. E frumos că au spus asta, dar cred, şi o spun fără să exagerez, că, la un moment dat, în punctul lor de maxim succes, toţi autorii importanţi din acest val scandinav au fost comparaţi cu Stieg Larsson. Deci, ca să fac o glumă, nu mi-am luat zi liberă de la serviciu când am aflat ce a scris Times.
Fragment dintr-un interviu cu Yrsa Sigurdardottir realizat de Florina Pirjol, publicat de “Ziarul de duminica”. Cititi interviul integral aici.

La Editura TREI au aparut sub semnatura Yrsei Sigurdardottir “Cenusa si pulbere” si “Suflete damnate”.