Copaci = propria ta dezvoltare, probleme de familie.
Mâncare = dulciurile stau pentru lucrurile dulci din viață.
Cârnați = pot fi un simbol falic.
Spălat = a curăța ceva, a da uitării trecutul.
Subsol = partea ascunsă a psihicului, unde depozitezi lucrurile de care te temi, rădăcina problemei tale.
Iată câteva dintre simbolurile onirice trecute în micul dicționar de vise care încheie volumul de psihologie practică Întâlnirea cu visele. Cum să-ți înțelegi visele și să le folosești pentru dezvoltarea personală. Autoarea cărții, psihologul american Ruth Berry, mai are la activ și o scurtă introducere în psihanaliza lui Freud.
Totuși, să nu va așteptați la cine știe ce speculații jungiene sau freudiene în marginea mecanismelor și simbolisticii viselor. Din contră, volumul de față se plasează cumva la mijlocul drumului dintre cărțile de vise ale bunicii și tratatele psihanalitice despre interpretarea viselor.
Cartea Întâlnirea cu visele are o misiune clară: să ne ajute să ținem un jurnal oniric și să putem folosi conținutul viselor pentru conștientiza mai bine sentimentele și problemele de care ne facem că nu știm, dar care revin obsesiv în timpul somnului.
Tehnicile propuse de Ruth Berry pentru interpretarea viselor se apropie cumva de metoda lui Jung de a căuta criterii generale pentru explorarea viselor. Însă, nu a oricăror vise, ci doar a celor care ne-au marcat profund și care de obicei revin în forme și perioade diferite. Un vis banal, fără cine știe ce sens profund, e, de exemplu, cel în care, după o vizită la prietenii care cresc o pisică, visezi că ți-a intrat o felină în casă și și-a vârât mustățile în borcanul de smântână.
Pe de altă parte, există și vise mai semnificative: poți visa că te-ai întors la liceu și ești chinuit cu niște probleme de matematică imposibile, caz în care poate fi vorba de un semnal al inconștientului, observă Ruth Berry:
Visul în care erai la școală s-ar putea să-ți readucă în atenție vechi sentimente de insecuritate, legate de perioada în care colegii de școală se purtau urât cu tine, ba chiar te terorizau.
După ce vei afla cum să-ți interpretezi visele (prin asocieri libere, prin desenarea conținutului viselor, prin apelul la arhetipurile jungiene ale războinicului sau pustnicului etc.), vei putea deveni ”doctorul” tău de vise, adică vei putea folosi semnificația visului, pentru a regăsi echilibrul mintal și psihic.
De pildă mulți visează monștrii, războinici, pustnici sau se visează pe sine într-un corp de sex opus. Spre exemplu, o femeie tăcută și liniștită poate visa că este un războinic viking, la fel cum un temut jucător de rugby se poate transforma într-o gingașă gheișă. Semnalul ar fi că e nevoie de o echilibrare a masculinului cu femininul, văzute ca aspecte psihice prezente complementar în orice ființă umană, aflăm din Întâlnirea cu visele:
Femeia cea tăcută ar putea urma un curs de instruire în abilități asertive, iar jucătorul de rugby ar putea să se apuce să cultive trandafiri. 🙂
ioana
iata un vis pe care l-am avut noaptea trecuta: mergeam pe strada si eram foarte constienta de pavajul de sub picioarele mele. imi amintesc foarte clar nuantele de gri de pe trotuar. deodata cineva – un trecator cred – a spus catre insotitotul sau, aratand spre pavaj – uite, iese un pui; sunt oua de porumbel peste tot. cand m-am uitat, am vazut cum cimentul se sparge, asemenea unei coaje de ou si din trotuar a iesit o aripa de porumbel. am privit in jur si peste tot vedeam cum se formeaza crapaturi si ies aripi din piatra.
de ce nu faceti si o sectiune aici in care sa faceti interpretare de vise?
edituratrei
e o idee interesanta ! 🙂
stiti probabil ca cel mai bine tot dumneavoastra va puteti intelege/interpreta visul, e drept uneori cu ajutorul unui psihoterapeut, dar intr-o intalnire fata in fata. altfel, interpretarea online e foarte alunecoasa si nu vrem sa devenim clarvazatori 🙂
oricum, plecand de la sugestia dvs. s-ar putea, la un moment dat, sa rugam psihoterapeuti sa povesteasca pe blog din visele interpretate impreuna cu pacientii. cred ca interesa multe persoane.
multumim mult pentru idee si interes.