Vă mai amintiți de revista Psihologia? De fapt, întrebarea ar fi câți ați mai prins revista editată în tandem cu Știință și tehnică? Aflu de pe site-ul psihologieonline.ro că Psihologia a debutat în 1991 și a sucombat în 2002.
Îmi amintesc că am cumpărat pe la începutul anilor 90 câteva numere, dar că, cel puțin la acea dată, erau scrise destul de tehnic pentru un puști abia intrat la liceu (în nici un caz nu erau articolele glossy pe care le găsești în Psychologies), așa că m-am resemnat s-o mai urmăresc.
Tot pe psihologieonline.ro am găsit un fel de strămoș al revistei ”Psihologia”, un supliment din 1988, intitulat ”Autocunoaștere, creativitate, personalitate” (după scandalul ”Meditația Transcendentală” petrecut pe la începutul anilor ’80, ar fi fost un act sinucigaș să intitulezi o revistă de vulgarizare Psihologia).
În suplimentul din ’88 semnează cunoscutul specialist în psihosociologie Septimiu Chelcea, actualul politolog Vladimir Pasti, fostul cațavenc Mircea Toma, cu – ironie! – un test de orientare profesională, și specialista în psihologia dezvoltării Ursula Șchiopu.
Însă ce m-a frapat mai mult a fost un articol insolit pentru acea vreme despre Eric Berne și analiza tranzacțională (click pe pagina de mai sus), semnat de P.I. Vasilescu, pe vremea aceea psiholog militar, actualmente profesor în SUA (sper să-l fi identificat bine…). Afli din ineditul articol tot ce e nevoie despre stările eului, egogramă, scenariul de viață și implicațiile tranzacționale ale ”jocurilor”. Un exemplu este ”jocul” de-a milițianul și șoferul, unde mesajul ascuns e, cum se întâmplă adesea, mai importat decât cel aparent:
Când milițianul care ți-a oprit mașina se uită în carnetul tău de conducere auto și-ți spune ”Vreți să-mi dați și buletinul?”, mesajul aparent, care este o întrebare, reprezintă doar o mască politicoasă pentru un mesaj imperativ: ”Dați-mi buletinul!”. Că șoferul așa și înțelege este dovedit de faptul că răspunsul este de tipul: ”Da, poftiți, vă rog!” (conformarea la ordin), și nicidecum ”De, să mă mai gândesc”, un răspuns altfel admisibil de vreme ce ai fost întrebat dacă vrei.
Leave a Reply