De ce a scris Vishen Lakhiani cartea Codul pentru o minte extraordinară. 10 legi neconvenționale pentru a-ți redefini viața și a avea succes în condițiile impuse de tine:
“Urma să urc pe scenă ca să vorbesc. Dar nu era o scenă obișnuită. La acest eveniment din Calgary, Alberta, organizatorii mă programaseră ultimul, într‑o secţiune rezervată celor mai puțin populari vorbitori. Înaintea mea, pe scenă avusese loc o întreagă procesiune de nume celebre. Sfinția Sa Dalai Lama — care radia înțelepciune asemenea unui Yoda în straie oranj. Apoi laureatul Premiului Nobel F.W. de Klerk, fost președinte al Africii de Sud. În continuare, Sir Richard Branson, fondator al Virgin Group. Urmat de Tony Hsieh, CEO al companiei Zappos. Și în sfârșit, în ziua a treia, mi‑a venit rândul. Eram de umplutură — nu un nume de brand care atrage oamenii la o conferință, ci un vorbitor oarecare repartizat să completeze un spațiu gol când bugetul destinat vorbitorilor renumiți era deja cheltuit. Am pășit pe scenă în fața celui mai numeros public pe care‑l avusesem vreodată, care aștepta răbdător. Eram emoționat, dar în secret dădusem de dușcă un shot de votcă la barul din hol, ca să mă calmez. Blugii mei sfâșiați și cămașa scoasă din pantaloni nu trădau nimic altceva decât că eram un om pe care simțul modei îl ocolise. Aveam treizeci și trei de ani.
Ajuns pe scenă, am vorbit despre o idee care‑mi este foarte dragă — despre felul în care ființele umane văd viața, țelurile, fericirea și semnificația. Spre final, am observat că le provocasem celor din public bucurie și lacrimi. Și mai surprinzător, la sfârșitul conferinței, publicul m‑a votat cel mai bun vorbitor. (La egalitate cu Tony Hsieh de la Zappos.) A fost o mare realizare, ținând cont de numele importante cu care împărțisem acea scenă și de faptul că experiența mea de vorbitor era limitată. Dar am obținut mai multe voturi decât Dalai Lama (faptul că eu mă mândresc cu asta, în vreme ce dânsului probabil că nici nu‑i pasă, este motivul pentru care titlul său este Sfinția Sa, iar al meu doar „domnul“).
În acea zi am vorbit despre ce înseamnă să ai o viață extraordinară. Acest lucru nu se petrece întâmplător, nici prin muncă grea și nici cu ajutorul unui set unic de aptitudini. Există de fapt o metodologie pe care oricine o poate folosi — un cod pe care‑l poți învăța — și care îți va catapulta viața în domeniul extraordinarului.
Aceste idei au dat roade nu doar pentru câțiva indivizi, ci pentru sute de mii de oameni. Codul acesta este folosit în școli de pe toată planeta, în corporațiile pentru pregătirea personalului și de indivizi din țări din toată lumea pentru a găsi semnificație și fericire în viețile lor. Este un cod pe care l‑am învățat prin încercări repetate și acordând o atenție deosebită unora dintre oamenii extraordinari ai lumii. Prelegerea mea a adunat aproape o jumătate de milion de vizualizări pe YouTube, în pofida faptului că era lungă de o oră, și mi s‑a sugerat să scriu o carte. Dar nu simțeam că aș fi pregătit. Cine eram eu ca să ajung autor de cărți? Apoi, după trei ani, s‑a mai întâmplat ceva. Ședeam cu Richard Branson în Necker Island după o petrecere și, când mai toți ceilalți musafiri au plecat și am rămas doar noi doi, i‑am împărtășit câteva dintre ideile și teoriile mele referitoare la ceea ce îi făcea pe el și pe alții să fie extraordinari. Branson s‑a întors către mine și mi‑a spus:
— Ar trebui să scrii o carte.
Branson nu era doar un antreprenor pe care‑l admiram. Datorită cărții sale Losing My Virginity1, era totodată și autorul meu preferat. Acesta a fost imboldul de care aveam nevoie ca să încep să deslușesc Codul pentru o minte extraordinară. Aveau să mai treacă trei ani până să apuc să scriu primul capitol. Dar cartea este acum definitivată și sunt onorat să o așez în mâinile tale.
Ți‑am împărtășit aceste gânduri numai ca să înțelegi cât de puternice pot fi ideile din acest volum. Nu e o carte de dezvoltare personală obișnuită. De fapt, nu este o carte obișnuită de non‑ficțiune, în general. Este concepută și scrisă într‑un mod în care idei complexe (cheile ce duc la succes, semnificație și fericire, de exemplu) sunt luate și descompuse în cadre generale și modele pe care oricine le poate înțelege. Și nu exagerez când spun „oricine“ (în timp ce scriam aceste cuvinte, am primit un video în care un dascăl din India le predă câteva idei din această carte câtorva sute de elevi indieni). Și aceste idei dau rezultate. Dacă mi‑ai cunoaște trecutul complet (mai multe despre asta în capitolele următoare), ai ști că n‑ar fi trebuit să am vreodată succesul de care mă bucur azi. Ar fi trebuit ca șansele să‑mi fie potrivnice întru totul. Totuși, am fost binecuvântat să trăiesc o viață care este „extraordinară“ — pe scurt, o viață de care n‑ar fi trebuit să am parte. […]
Cu doar un an înainte de prelegerea de la Calgary, eram foarte departe de îndeplinirea obiectivelor. Eram înglodat în datorii mai mari decât aș fi fost dacă n‑aș fi înființat firma. Și apoi, la treizeci și doi de ani, am trecut printr‑o schimbare atât de puternică încât, în doar câțiva ani, viața mea a trecut printr‑o transformare totală și radicală. Toate acestea s‑au întâmplat pentru că, în pofida începuturilor mele obișnuite, posed o calitate unică ce mi‑a slujit în repetate rânduri. Este un talent pe care l‑am folosit ca să elaborez cadrul pentru această carte — un cadru pe care l‑am conceput pentru a te ajuta să ieși din circumstanțele ordinare pe care‑ai vrea să le depășești.
Dacă ar fi să rezum acest talent, aș spune că sunt ca un burete când trebuie să învăț de la alții și să interconectez punctele. Sunt norocos să am capacitatea de a absorbi cunoașterea și înțelepciunea cu ușurință de la tot felul de oameni — de la miliardari la călugări — și apoi să „codific“ aceste idei, să conectez acele fragmente de cunoaștere și să construiesc modele noi unice de înțelegere a lumii. Acesta este darul meu. În lumea computerelor, asta s‑ar traduce prin a fi un hacker. În acea lume, un hacker este cel care dezmembrează ceva, îl descompune până la esență, apoi îl reasamblează pentru a‑l face mai bun decât era înainte. Asta fac eu. Am pregătire în ingineria computerelor, dar m‑am născut cu o minte căreia‑i place să îmbunătățească viața. Văd patternuri pe care uneori alții nu le sesizează și conectez punctele în moduri foarte neobișnuite.
În această carte, am să‑ți vorbesc despre câteva dintre aceste puncte — 10, mai exact. Le‑am adunat în urma experiențelor mele de viață și ascultând gânditori, lideri, creatori și artiști străluciți care au urmărit să ajungă la măreție în viețile lor de zi cu zi.”
Leave a Reply