Titlul original al romanului Adevărul despre fete – Beautiful Malice trimite până la urmă la atitudinea ambivalentă pe care ne-o inspiră monştrii, de teamă şi fascinaţie în acelaşi timp. Monstrul din romanul lui Rebecca James are o faţă umană, e încarnat într-o aparentă imagine a perfecţiunii, a unei fete tinere, atragătăoare, extravagante, dar care se dovedeşte periculoasă fără îndoială. Alice este genul de monstru cu care te împrieteneşti repede, care te cucereşte doar pentru a te lovi într-un moment cât se poate de bine calculat.
Katie, protagonista romanului e o pradă uşoară pentru Alice: o adolescentă destul de retrasă, care a suferit o pierdere imensă (sora ei a murit în urma unui viol la o petrecere) şi care simte din plin nevoia să-şi reinventeze lumea.
Când una din cele mai populare fete pe care le cunoşti vine şi îţi face propuneri de prietenie şi te invită să trăieşti un menage-a-trois inocent în propriul ei apartament, e cam greu să o refuzi. Katie găseşte în legătura cu Alice prilejul ideal de a-şi reface viaţa. Treptat, Katie va realiza că Alice reprezintă o ameninţare, că dincolo de imaginea cuceritoare se ascunde un dezechilibru profund, însă proporţia şi justificările ei nu vor fi lămurite decât spre finalul romanului.
Construită pe trei fire narative, Adevărul despre fete relatează câteva secvenţe semnificative din istoria lui Katie: momentul morţii surorii ei, perioada de prietenie cu Alice (în care Katie trăieşte şi legături sentimentale importante) şi chiar experienţa maternităţii. Este interesant de observat că în romanul lui Rebecca James pierderea inocenţei (reprezentată de moartea unui apropiat de cărei responsabilitate nu te poţi elibera) nu se confundă cu maturizarea, ci doar deschide calea maturizării pe care Katie o va desăvârşi abia după ce va consuma confruntarea cu Alice. Căci Alice dă expresie, din pură răutate sau nu neapărat (o altă ambiguitate a monştrilor), temerilor cele mai profunde de care suferă Katie şi pe care protagonista va trebui să le depăşească. Pe drumul lung şi anevoios al maturizării, Katie va avea de a face cu vinovăţia, cu alegerile (i)responsabile, cu trădarea, dar şi cu împlinirea emoţională.
Romanul lui Rebecca James ne expune nu atât un adevăr despre fete, cât despre oameni în general: monştrii sunt printre noi.
Citește întreaga recenzie pe blogul libris.ro.
Citește și:
Sever Gulea
Iris, nu te lasa inselata de aparente: propozitia cu care se deschide volumul e: “Nu am fost la inmormantarea lui Alice” – ai putea spune ca asta e “spoiler”-ul suprem, caci iti dezvaluie deja soarta unuia dintre protagonisti… cu toate acestea, moartea lui Alice (de care afli, cum am spus, din prima fraza a romanului) nu este lovitura de teatru a romanului. In schimb, detaliile care incheaga intriga (si pe care nu le-am dezvaluit in recenzie) se culeg prin lectura si pregatesc surpriza de la final.
iris
ce descriere frumoasa si completa…la ce sa mai iau cartea?
Coolio
Dezvăluie, ce-i drept, niște secrete, dar mai sunt destule de descoperit 🙂