Editura TREI si Libraria Carturesti Verona va invita vineri, 8 aprilie, ora 18.00, la evenimentul de lansare a cartii: Sentimentul metafizic al tristetii de Horia Patrascu.
Vor vorbi: Vintila Mihailescu, Vasile Dem. Zamfirescu si Horia Patrascu.
Traim intr-o cultura a zambetului, a divertismentului, a tratatelor si manualelor de fericire. O epoca prin excelenta anti-melancolica, o epoca ce discrediteaza orice forma de melancolizare. Cu toate acestea, oamenii sunt din ce in ce mai nefericiti. Depresia prolifereaza chiar alaturi de miile de carti care te invata cum sa te vindeci de tristete. Pare chiar ca in absenta tristetii oamenii devin tot mai depresivi. Omul zilelor noastre tine intr-o mana Reteta fericirii si in cealalta Prozac: mod de administrare.
Dar daca, in ciuda a ceea ce ne invata psihologii, tristetea este buna si sanatoasa? Daca exista un tip de tristete care nu doar ca nu trebuie suprimat, ci dimpotriva, cultivat si dezvoltat? Daca tocmai lipsa acestei tristeti produce atata nefericire azi, o nefericire zambitoare, euforica, sprintara?
Cartea de fata repune tristetea in drepturi, o reabiliteaza aducand argumente serioase pentru care ea nu mai poate fi considerata un semn de slabiciune, ci, dimpotriva, o calitate a spiritelor inalte si puternice, a oamenilor alesi. Aristotel insusi, ne reaminteste cartea aceasta, considera melancolia un semn al genialitatii. Tristetea nu este, ne spune cartea de fata, nici opusul fericirii, asa cum se crede in cultura noastra patronata de idolii relaxarii si ai dezinvolturii. Dimpotriva, tristetea se conjuga cu fericirea, la limita este o fericita intristare. Tristetea nu este nici doar un sentiment al nimicului – sentimentul ca nu exista nimic, ca viata este nimic – ci este deopotriva un sentiment al fiintei. Ducand pana la capat experienta nimicului prilejuita de sentimentul tristetii, afli in toata splendoarea ei lumina fiintei. Tristetea este un sentiment metafizic.
1 Pingback