Editorii vehiculează categorii care-i ajută să caracterizeze şi direcţioneze romanele pe care le propun cititorilor. Commercial fiction – este o etichetă care avertizează lectorul că se află în faţa unei cărţi potrivite pentru momentele de relaxare şi de vacanţă.
Literary fiction, în schimb, este o formulă care promovează romane singulare, lecturi pe care nu le uiţi o viaţă. Este şi numele noii colecţii de la editura Pandora M. Literatura de calitate presupune nu doar poveşti bune, ci şi scriitori de valoare. Colecţia debutează două romane: “Pe aici au trecut Cuţitarii” de Jennifer Egan (vezi foto), romanul care în 2011 a fost recompensat în SUA cu multe premii prestigioase, printre care şi Pulitzer, şi cartea foarte tânărului autor Stephan Kelman, “Şi porumbeii vorbesc englezeşte” – un roman care a făcut valuri pe piaţa de carte britanică.
Jennifer Egan este fără îndoială o maestră a cuvintelor, reuşind să compună un roman puzzle surprinzător: Poveştile de viaţă ale mai multor personaje, relatate rând pe rând din perspectiva fiecăruia, se îmbină într-un tablou pe care sfârşitul cărţii îl dezvăluie în întregime. Din Africa până în Napoli, New York şi San Francisco, de la producători muzicali la generali vinovaţi de genocid, autoarea reuşeşte să ţeasă cu vervă şi rafinament vieţile personajelor sale.
Cititi intregul articol scris de Daniel Nicolescu pe businessmagazin.ro.
Leave a Reply