Că tot avem parte de un sezon ”musonic”, iată o cronică publicată în România Liberă la romanul „Darul ploii” semnat de romancierul de origine malaieziană Tan Twan Eng (avocat, dar și maestru în aikido).

 

 

Nominalizat pentru Premiul Man Brooker Prize, romanul de faţă evocă povestea unei complicate prietenii ce învinge rigorile timpului şi sfidează atrocităţile războiului.

Suntem în anul 1939, iar personajul principal este Philip, fiul cel mai mic al unuia dintre afaceriştii englezi care dominau companiile comerciale din Penang. De la moartea mamei sale, cea mai mare plă­cere a lui Philip este să se furişeze pe insula nelocuită din apropierea casei părin­teşti.

Întâlnirea neaşteptată cu noul şi misteriosul locuitor al insulei va schim­ba fundamental viaţa tânărului Philip. Maestrul de aikido, Hayato Endo, se dove­deşte a fi spion japonez, iar Philip este prins între datoria faţă de amicul său şi loialitatea pe care o datorează familiei şi conaţionalilor săi.

Presărat cu intrigi şi răsturnări neaştepta­te de situaţii, romanul de faţă dezvăluie preţul loialităţii şi al trădării, într-o poves­te sfâşietoare despre onoare şi dragoste. O poveste care ne face martorii unor importante momente din istorie precum ulti­mele zile ale Chinei imperiale, exp­a­nsi­unea colonială a Marii Britanii, deschi­derea Japoniei către Vest, totul prin pris­ma unor destine umane.

„Sunt multe aspecte filosofice pe care am vrut să le surprind în Darul ploii”,

mărturiseşte autorul.

„M-am folosit de arta marţială aikido ca de un mijloc de exprimare a acestor elemente spirituale. La nivelul cel mai înalt pe care îl atinge, aikido este mai degrabă o stare mentală şi un stil de viaţă, decât o artă marţială”,

spune Tan Twan Eng despre această carte.