Atacurile de panică sunt o tulburare des întâlnită în vremurile noastre. Aproximativ 10% din populație suferă de atacuri de panică pe parcursul unui an. Primul atac apare pe neașteptate, este perceput ca fiind cel mai puternic și lasă persoana cu tot felul de întrebări și temeri legate de starea sa de sănătate. Simptomele sunt diverse: de la accelerarea bătăilor inimii, la transpirații, amețeală, nesiguranță și o teamă puternică de leșin, de nebunie sau chiar de moarte. Însă pericolul nu este real, ne asigură David Carbonell, psiholog specializat în tratarea anxietății și, implicit, a atacurilor de panică. Ceea ce noi percepem drept atac de panică este o pregătire a organismului pentru unul din cele trei răspunsuri emoționale în caz de pericol: fight, flight, freeze (luptă, fugi sau îngheață). Însă cădem fără să vrem într-o capcană, în care „pericolul” anticipat de noi este doar o stare de disconfort:
„Milioane de oameni inteligenți, capabili, sunt păcăliți de atacurile de panică. Nu înseamnă că ești prost. Ești păcălit pentru că panica este o capcană foarte eficientă. Uneori, oamenilor le displace atât de mult ideea că au fost păcăliți, încât preferă să creadă că panica este periculoasă, pentru că asta ar însemna că nu au fost păcăliți. Dar această reacție, bazată pe orgoliul rănit, tinde să-i blocheze. Fii atent la acest tip de reacție. Îți poate sabota toate eforturile.”
Desigur, chiar și așa, simptomele sunt reale și supărătoare, iar Atacurile de panică este cartea care ne va învăța cum să scăpăm de ele, recurgând la metode cognitiv-comportamentale, verificate. Structurată ca un ghid și ca un caiet de lucru, cu spații pentru completarea exercițiilor, este un instrument deosebit de util pentru cei motivați să-și recapete controlul asupra propriei vieți. Printre tehnicile oferite și explicate amănunțit de David Carbonell se numără: acceptarea, dezvăluirea și găsirea unei persoane de sprijin, respirația abdominală, regula opusului, autohipnoza, expunerea graduală. De asemenea, tot aici vei întâlni exerciții care să te ajute cu fobiile frecvente, precum teama de zbor, claustrofobia, teama de șofat, fobia socială sau teama de vorbit în public.
În concluzie, Atacurile de panică este o carte practică, succintă, de autoajutorare, un cadou minunat pentru cei dragi care știi că se confruntă cu astfel de probleme sau cheia capcanei în care chiar tu te afli.
Leave a Reply