Sir Lancelot, Femeia Fantastică și Superman sunt exemple clasice de cavaleri nobili și strălucitori: femeia sau bărbatul altruist(ă), puternic(ă) și descurcăreț(eață) care ajunge în ultimul moment pentru a‑i salva pe cei nevinovați sau lipsiți de apărare în fața dra‑ gonilor, fărădelegilor sau răufăcătorilor. Termenul de cavaler pe cal alb, folosit pentru numirea salvatorilor, a fost utilizat încă din perioada medievală. Cavalerul alb și strălucitor, un arhetip din legende și folclor, este o figură atractivă, romantică și puternică. În literatură, piese de teatru, filme și cântece îi găsim pe mulți dintre cei care joacă rolul de cavaler călare pe‑un cal alb sau de persoană aflată la ananghie, care are nevoie de un astfel de salvator.
CAVALERUL PE CAL ALB DIN ZILELE NOASTRE
Un cavaler pe cal alb poate fi o femeie sau un bărbat, indiferent de vârstă, rasă, orientare sexuală, cultură sau statut socioeconomic. Cavalerul pe cal alb din zilele noastre poate părea în viața reală un partener prețios, dar este, de fapt, un erou tragic. Cavalerii strălucitori manifestă nu numai dorința, dar și nevoia de a salva. De fapt, fără a conștientiza, acești cavaleri îi caută drept parteneri în special pe cei aflați în suferință sau pe cei vulnerabili. Astfel, în teoretizarea noastră pe tema „sindromului cavalerului pe cal alb“, condițiile fundamentale ale cavalerismului sunt tendința și nevoia de a salva.
Gândiți‑vă câteva momente la diferitele relații pe care le cunoașteți sau la acelea în care ați fost implicați. Cunoașteți probabil relații ale unor oameni care și‑au găsit parteneri aflați în nevoia de a fi salvați, indiferent care era natura problemei: nefericire, haos financiar, abuz de substanțe, depresie sau relații abuzive, probleme medicale sau un trecut care lăsase răni adânci. Poate că salvatorul pe care îl cunoașteți a recunoscut în mod intuitiv suferința adâncă sau vulnerabilitatea, indiferent de cât de bine era deghizată slăbiciunea celeilalte persoane la începutul relației.
Veți descoperi că mulți dintre salvatori trec adesea de la o persoană aflată în nevoia de ajutor la o alta, intrând în viața noului partener călare pe un cal alb pentru a salva situația. În etapele inițiale ale relației, salvatorul pare amabil și altruist în mod entuziast, dar odată cu trecerea timpului devine din ce în ce mai nefericit, dezamăgit, critic și neputincios. Aceștia sunt cavalerii noștri pe cal alb. Deși putem găsi astfel de cavaleri într‑o arie largă de relații, cum ar fi cele profesionale sau de prietenie, pentru scopul acestei cărți ne vom concentra asupra cavalerilor pe cal alb din relațiile intime.
ÎN SPATELE MOTIVAŢIEI DE A SALVA
Ce anume îl motivează pe cavalerul pe cal alb să își salveze partenerul? Răspunsul constă în primul rând în înțelegerea scopurilor pentru care acesta se află într‑o relație, scopuri care poate nu sunt conștientizate. Deși acțiunile eroice ale cavalerului pe cal alb pot lua forma uciderii dragonilor metaforici care amenință partenerul, scopul adevărat implică uciderea dragonilor propriului trecut. Cavalerul pe cal alb speră să primească admirația, validarea și iubirea partenerului său. Însă, la un nivel mai profund, salvatorul compulsiv încearcă să repare percepția negativă despre sine pe care și‑a dezvoltat‑o în copilărie.
Din păcate, destul de des, alegerea partenerului și modul în care acesta este tratat repetă simbolic, în cele din urmă, același tip de suferință pe care cavalerul pe cal alb a experimentat‑o în copilărie. În loc de a‑i repara sentimentul de sine, această repetiție îl conduce spre a se simți învins. Cât timp cavalerul pe cal alb nu își înțelege cu adevărat motivațiile, căutarea autovindecării prin salvarea per‑ petuă a celorlalți este destinată să conducă la nefericire și eșec.
***
Mary C. Lamia este psihanalistă și profesoară la Wright Institute din Berkeley, California.
Marilyn J. Krieger este specializată în psihologie clinică, cu practică privată în Marin County, California.
Leave a Reply