O nouă întâlnire publică în cadrul proiectului Dublă expunere va avea loc joi, 19 februarie 2015, începând cu ora 19.00, în Cafeneaua Cărtureşti Verona, unde Andreiana Mihail îl are invitat pe Horia Mihail.
Un dialog incitant între un curator care a găzduit vernisajele unor mari artişti vizuali şi unul dintre cei mai apreciaţi pianişti români. Ce au în comun artele vizuale şi muzica sau ce le desparte?
Andreiana Mihail este, din 2006, consultant, curator şi director al galeriei omonine, unde a găzduit lucrări ale artiştilor români şi internaţionali: Ion Grigorescu, Ciprian Mureşan, Adrian Ghenie, Cristi Pogăcean, Tom Chamberlain, Mihai Iepure Górski, Mona Vătămanu & Florin Tudor, Katerina Držková, Răzvan Botiş, Eduard Constantin, Matei Bejenaru sau Mircea Cantor. Andreiana Mihail este absolventă a Facultăţii de Filosofie, din cadrul Universităţii Bucureşti, şi a continuat studiile la Paris, Pantheon Sorbonne, unde s-a specializat în Filosofia Artei.
Horia Mihail este pianist-solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. A debutat în oraşul său natal Braşov interpretând Concertul în Re major de J. Haydn la vârsta de 10 ani. De atunci a concertat de peste 1000 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România. După 14 ani de studii în România, Horia Mihail a urmat cursurile Universităţii din Illinois, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995, după o perioadă de trei ani. În 1999, a primit Artist Diploma de la Boston University, unde a studiat cu Anthony di Bonaventura.
Horia Mihail a susţinut concerte, recitaluri solo şi de muzică de cameră în 18 ţări pe 4 continente, colaborând cu artişti cunoscuţi precum Roman Totenberg, Lory Wallfisch, Robert Merfeld, Peter Zazofsky, Andres Diaz şi Nathaniel Rosen. A putut fi ascultat la diverse posturi de radio şi de televiziune din România, Belgia, Anglia, Danemarca, Ungaria, Statele Unite şi Vocea Americii, şi a înregistrat cu Orchestra Simfonică Naţională Radio din România.
În 2014, Roxana Gamarţ, coordonatoarea proiectului Dublă expunere, a provocat câţiva autori contemporani să scrie fiecare câte o proză scurtă, având ca punct de plecare lucrarea unui artist vizual contemporan. Rezultatul este Dublă expunere, un hibrid între o carte de literatură şi un album de artă contemporană, publicată de Editura Trei, în care mai apar Ştefan Agopian, Roman Tolici, Bogdan Coşa, Zoltan Bela, Augustin Cupşa, Ion Grigorescu, Filip Florian, Sandor Szasz, Adela Greceanu, Dan Perjovschi, Nora Iuga, Andrei Gamarţ, Marin Mălaicu-Hondrari, Mircea Cantor, Mitoş Micleuşanu, Tara von Neudorf, Philip O Ceallaigh, Gili Mocanu şi Radu Paraschivescu.
Proiect sponsorizat de Raiffeisen Bank.
Leave a Reply