Una dintre zamele (ciorbe) gustoase făcute de bunica sau mămica era guiașul (gulaș), povestește scriitoarea Florica Bud în capitolul ”Rețete gustoase din Maramureș” din volumul Mâncăruri de altădată.
Guiașul se face de ducle sau de post. De dulce (adică gătit în zilele normale când nu se postește), se gătește astfel: se călesc în ulei două-trei cepe tăiate fideluță și tot atâția câței de usturoi striviți cu lingura de lemn. Se adaugă sare, piper, un morcov și un pătrunjel dați prin răzătoare. Amestecul se călește bine.
Se frige separat slăninuța tăiată soldăței. Când soldățeii devin crocanți, se adaugă compoziției. Apoi se pun frunze de pătrunjel, cimbru, mărar, țelină, cozi de ceapă verde tăiate mărunt. Se mai adaugă o lingură mare de boia de ardei și doi sau trei ardei iuți tăiați mărunți. Se adaugă bucăți de carne de vită, porc și oaie porționate potrivit de mari.
Se lasă zece minute să se pătrundă carnea cu sosul din tigaie. Se adaugă vreo zece cartofi tăiați rotocoale și apoi se adaugă un canceu (vase de sticlă de un litru). În timp se adaugă apă. Se poate servi ca mâncare scăzută. Dacă dorim ca acest fel să fie ciorbă, se adaugă apă mai multă. Când carnea este bine fiartă, se adaugă un litru de smântână îngroșată cu o lingură de făină.
Gulașul de post se gătește la fel, doar că nu mai folosim carne. În locul ei, se pot pune bucăți de pește (dacă avem dezlegare la pește) sau hribe, ghebe sau chiar ciuperci din prăvălie. Este un fel de mâncare gustos, dar pentru oameni sănătoși care pot să bea un pahar de horincă înainte și unul de vin după… sau chiar un pahar de bere de casă făcută din hamei și orzoaică.
Fragment din cartea Mâncăruri de altădată de Dan Silviu-Boerescu, Cătălin Păduraru, Florica Bud (Editura Lifestyle, din grupul editorial Trei)
Leave a Reply