Nu, nu e vorba de o nouă telenovelă… în ciuda titlului.
Legături de sânge e prima carte semnată de Ceridwen Dovey (Ceridwen e nume de fată, în caz că vă întrebaţi).
Cartea e faină, nu-i genul “soft”, care să te lase cu un sentiment plăcut la sfârşitul lecturii, ci e mai repede un roman care te stimulează şi te provoacă să priveşti lumea dintr-o altă perspectivă.
Atenţie! Această carte nu îţi va schimba viaţa!
Pe scurt, este o alegorie adusă Puterii şi capacităţii ei de contaminare. Acţiunea este plasată într-o ţară nenumită, într-un timp nedefinit. Ştim doar că tocmai a avut loc o lovitură de stat. Preşedintele a fost răpit, alături de câţiva oameni care lucrează în imediata lui apropiere: bărbierul, bucătarul şi portretistul său. Sunt toţi ţinuţi prizonieri de cel care a condus revoluţia/lovitura de stat, numit Comandantul.
Fiecare dintre aceşti indivizi reprezintă o voce narativă. Niciunul dintre personaje nu are nume (sunt doar etichetaţi prin funcţia pe care o deţin) – detaliu care amplifică senzaţia de molipsire prin asociere. Cel pe care puterea îl va prinde în mrejele ei, tranformându-l şi, în ultimă instanţă, dezumanizându-l poate fi oricine – inclusiv cel care citeşte cartea. Ţara în care s-a dat lovitura de stat poate fi oricare – inclusiv a noastră. Măcar de-ar fi…
Cartea este segmentată pe trei secţiuni.
Prima este dedicată celor trei bărbaţi ţinuţi prizonieri – bărbierul, portretistul, bucătarul.
A doua este narată de femeile din viaţa fiecăruia dintre ei.
Ultima, revine la cele trei personaje masculine, construite pe tipare diferite: bărbierul este laş, bucătarul este crud şi manipulator, iar portretistul preferă să ignore realitatea, considerându-se mai presus de chestiunile politice, deşi se lasă corupt cu bună-ştiinţă.
Romanul e fain pentru că … te surprinde. Parcă nu aştepţi să fie aşa bun, mai ales că structura e cam ciudăţică. Dar are ritm, stil, tehnică narativă, amestecă diferite elemente de suspans, mister, dragoste, tensiune – toate astea proiectate pe fundalul unor tematici sociale profunde.
Deci, bilă albă – de citit!
Leave a Reply