— Alo, aş putea vorbi cu doctorul Pittman?
— Eu sunt Frank Pittman, răspunse amabil psihiatrul.
— Păi, e vorba de soţul meu, spuse şovăielnică femeia. Poate că aţi citit în ziare despre soţul meu, răspunse ea. S-a scris o groază în vremea din urmă.
— Păi, au fost o mulţime de lucruri în ziare în ultima vreme.
— Da, domnule, dar cred că vă veţi aminti de asta. Înţelegeţi, soţul meu a fost răpit de o farfurie zburătoare, de un fel de OZN, cum au spus ei.
— Da, încuviinţă Pittman, îmi amintesc de cazul soţului dumneavoastră.
— Nu înţeleg de ce cei de la Baza Aviatică vor ca el să meargă la un psihiatru. Niciunul dintre noi nu am fost niciodată la doctor — la cineva ca dumneavoastră. Nu suntem genul ăla de oameni.
— Păi, eu sunt genul de om care văd oameni în împrejurări interesante, dar trebuie să recunosc că am foarte puţină experienţă cu farfuriile zburătoare. Aştept cu nerăbdare să vă cunosc şi o să-mi găsesc timpul necesar. Puteţi veni amândoi mâine.
Chiloţii lipsă
Când tânărul cuplu şi-a făcut apariţia, Pittman observă că soţul, Roger, era deosebit de vesel pentru cineva care trecuse recent printr-o asemenea experienţă. În timp ce Ruby era stânjenită de toată povestea, Roger era cât se poate de bucuros de atenţia care i se acorda şi era nerăbdător să obţină orice fel de publicitate, chiar şi cea reprezentată de vizita la cabinetul unui psihiatru.
— Deci, abordă Frank în cele din urmă subiectul principal care îi adusese la el, poate vreţi să-mi spuneţi ce s-a întâmplat. Am auzit că aţi avut o experienţă mai degrabă neobişnuită.
Roger încuviinţă din cap, grav şi întrucâtva cu un aer de suficienţă.
— Cred că a fost puţin ieşit din comun. Dar a fost exact aşa cum le-am spus celor de la ziare. Am văzut luminile alea sclipitoare pe cer. Mă uitam la ele, văzând cum se apropie din ce în ce mai mult. Şi era ca şi cum m-ar fi hipnotizat sau aşa ceva — aprinzându-se şi stingându-se atât de rapid, încât păreau nişte pulsaţii colorate care pătrundeau cu totul în mine.
— Pulsaţii de lumină? repetă Pittman.
— Aşa cum tocmai v-am spus. Le-am spus-o celor de la bază şi de la ziare. I-am spus şi lui Ruby, adăugă el, arătând cu capul spre soţia lui.
Aşa că Roger repetă încă o dată totul, recitând cu precizie povestea de-acum familiară. Mai întâi fulgerările, luminile pulsând. Apoi, următorul lucru de care îşi amintea era că se afla la bordul navei.
— Mi-au făcut lucrurile alea, spuse Roger cu un glas şoptit, mai curând conspirativ, convins că aţâţa curiozitatea lui Pittman. Nişte lucruri cumplite. Lucruri îngrozitoare.
— Ce fel de lucruri, mai exact? insistă Pittman, cerând detalii.
Tot ce îşi putea aminti era că făceau experienţele acelea nebuneşti pe el, încercând să îl fecundeze. Îşi amintea că le spunea că era bărbat şi că bărbaţii din specia noastră nu pot avea copii. Dar ei nu voiau să îl asculte şi continuau să implanteze sămânţă în el.
Următorul lucru de care îşi putea aminti Roger era de după mai multe zile — nu ştia exact câte — şi anume că mergea pe drumul acela. Părea extrem de supărat că nu ştia unde îi erau chiloţii.
…………..
Din OZN, se făcu o camionetă
— Roger, eşti sigur că ai fost luat de un OZN? întrebă Pittman.
Preţ de câteva clipe, se lăsă o tăcere încordată, după care Roger recunoscu că se putea să fie vorba de o mică neînţelegere.
— Păi, poate că, de fapt, nu a fost un OZN.
Înainte ca Ruby să apuce să sară în sus, Pittman îl întrebă cu blândeţe dacă nu cumva, în realitate, nu fusese luat de niciun fel de vehicul interplanetar, ci de unul de pe planeta noastră.
Roger mormăi ceva despre o camionetă Ford albastră.
— Poftim?
— Am zis că trebuie să fi fost o camionetă, spuse Roger mai tare. Una din alea lungi.
— Extratereştrii conduceau o camionetă Ford? întrebă Pittman, zăpăcit acum.
Roger scutură din cap.
— Nu, de fapt nu extratereştrii.
Înainte de-a putea explica mai multe, Ruby fu cuprinsă cu totul de indignare.
— Ştiam eu! urlă ea către Roger. Ai fost cu fata aia nouă de la serviciu. Cum o cheamă? Carin sau Kerin. Mereu şi-l scrie altfel, ca să fie cât mai haios. Are un trecut dubios. Toată lumea ştie. Şi tu, smintit bătrân — ai fost cu ea. Şi în tot timpul ăsta le-ai spus tuturor, până şi afurisiţilor ălora de reporteri, că te-au răpit extratereştrii şi, de fapt, te-ai tăvălit cu târfa aia.
………….
Oamenii cei mai nefericiţi sunt cei care încearcă să evadeze din vieţile lor banale, ca şi cum ele ar fi mai degrabă ruşinoase decât onorabile.
Pittman explică:
— E ca şi cu oamenii care încearcă să-şi ţină o parte din ei în afara căsătoriei. E ca şi cum ai încerca să-ţi ţii o parte din tine în afara unui submarin sau a unui avion. Or, nu vei atinge în veci destinaţia dacă nu eşti cu totul înăuntru. La fel e şi în căsătorie.
(fragment din volumul Clientul care m-a schimbat de Jeffrey A. Kottler și Jon Carlson)
***
Coautorul cărții Mumia de la masa din sufragerie, Jeffrey A. Kottler,
AJUNGE LA BUCUREȘTI
în perioada 10-11 iunie, când va fi actorul principal al workshopului “ÎN CULISELE PSIHOTERAPIEI”.
Cu această ocazie, pe 11 iunie, Editura Trei va lansa noua traducere, Clientul care m-a schimbat (scrisă de J.A. Kottler în colaborare cu Jon Carlson).
Consilierul și activistul J.A. Kottler are la activ peste 80 de cărți și este profesor la California State University, Fullerton.
Leave a Reply